Irak’ta yolsuzluk ve işsizlik isyanı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın yanı sıra başta Basra olmak üzere ülkenin güney kentlerinde dün başlayan yolsuzluk ve işsizlik protestoları Kerkük’e de sıçradı.

Irak yönetimi, ülkede sosyal medyaya erişimi durdururken, başkent Bağdat’ta gösteriler nedeniyle geniş çaplı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülkedeki gösterilerde ölü sayısı 12’ye çıkarken, 112 kişi yaralandı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet karşıtı gösterilerde çatışma çıktı. Başkent Bağdat’ta salı günü başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen protestocular sokaklara döküldü. Ülke genelindeki gösterilerde şu ana kadar 12 kişi hayatını kaybederken, 112 kişi de yaralandı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, başkent Bağdat’ta “güvenlik güçlerine, kamu ve özel mülklere saldırılar düzenleyen provokatörlerden göstericileri, kamu düzeni ve iç güvenliği korumak için geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı talimatı” verdiğini belirtti.

Abdulmehdi, güvenlik güçlerinin acil insani durumlara, havalimanı yolcularına ve Erbain etkinliklerine katılacak olanlara müsamaha göstereceğini aktardı.

Bağdat Polis Müdürlüğü’nde görevli Ahmed Halef de başkentin genelinde bu sabah saat 05.00’ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağını uygulamaya başladıklarını kaydetti.

Kararın başkentteki şiddet olaylarını ve gösterileri kontrol altına almak için Başbakan Abdulmehdi’nin talimatıyla alındığını vurgulayan Halef, göstericilerin hala sokaklarda olduğuna dikkati çekti.

Halef, ayrıca orduya ait zırhlı araçların Yeşil Bölge girişinde konuşlandırıldığını, göstericilerin baskın teşebbüslerine cevap vermek için teyakkuza geçirildiklerini söyledi.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE ÖRGÜTLENDİLER

Irak’ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen Zikar vilayetinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 7 kişi öldü, 112 kişi yaralandı.

Bağdat’ın güneyindeki Zikar vilayetine bağlı Nasıriye kenti Hüsyeniye Eğitim Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6 gösterici ve 1 polisin hayatını kaybettiği gösterilerde 97 gösterici ve 15 polis olmak üzere 112 kişi yaralandı. Yaralılar arasında hayati tehlikesi bulunanların ameliyata alındığı belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 12’YE YÜKSELDİ

Irak genelinde iki gündür süren gösterilerde ölü sayısı 12’ye yükseldi. Bağdat’ta salı günü 4, Zikar’da 1 kişi olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.

GÖSTERİCİLER NE İSTİYOR?

Bağdat, Zikar ve diğer bazı vilayetlerde düzenlenen gösterilerde binlerce Iraklı yaşam şartları ve belediye hizmetlerinin iyileştirilmesini, istihdam imkanlarının artırılmasını, devlet kurumlarındaki mali ve idari yolsuzlukların sonlandırılmasını istiyor.

GÖSTERICILER BAZI HÜKÜMET BINALARINI ATEŞE VERDI

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetinde hükümet karşıtı gösteri düzenleyenler, vilayete bağlı ilçelerde bazı hükümet binalarını ateşe verdi.

Er-Rafideyn Operasyonlar Komutanlığı’nda görevli subaylardan Hakim el-Esedi, göstericilerin Zikar vilayetine bağlı Suk eş-Şuyuh ve Ed-Devaye ilçelerindeki kaymakamlık binaları, Suk eş-Şuyuh belediye binası ve En-Nasıriyye kentindeki mühendisler sendikası binasını ateşe verdiğini belirtti.

Esedi, güvenlik güçleri göstericilerinin Suk eş-Şuyuh kaymakamlık binasından uzaklaştırmaya çalıştığı sırada çıkan olaylarda aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 5 kişinin yaralandığını ifade etti.

VASIT VE ZIKAR VILAYETLERINDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Vasıt ve Zikar vilayetlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini aktaran Esedi, yasağın süresiyle ilgili bilgi vermedi. Er-Rafideyn Operasyonlar Komutanlığı’nda görevli Yarbay Safa Kamil de göstericilerin, Necef vilayetinde Davet Partisi’nin binasını bastığını ancak ateşe vermediğini söyledi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ GERÇEK MERMİYLE MÜDAHALE EDİYOR

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin Zikar Vilayet Meclisi içinde ve önünde toplanan göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığını aktardı.

YEŞİL BÖLGEDE GÜBENLİK ÖNLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Irak’ın başkenti Bağdat’ta devam eden gösteriler nedeniyle dün kapatılan hükümet binaların bulunduğu, korunaklı Yeşil Bölge’de sıkı güvenlik önlemleri sürüyor. Bağdat Polis Müdürlüğünde görevli Ahmed Halef, göstericilerin Yeşil Bölge’ye girmesini önlemek için tüm girişlerinin kapatıldığını ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Bağdat Uluslararası Havalimanı’na gelen göstericileri engellemek için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullandığını belirten Halef, onlarca göstericinin gazdan etkilendiğini ifade etti.

BAĞDAT’TAKİ UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR

Bağdat Uluslararası Havalimanı İdaresinden yapılan açıklamada da kentteki hava trafiğinin sürdüğü doğrulanırken uçuşların askıya alındığı yönündeki iddialar yalanlandı. Açıklamada, havalimanında çeşitli havayollarına ait uçuş programlarında herhangi bir değişiklik veya iptalin olmadığı kaydedildi.

BAĞDAT’TA BİR GÜNLÜK TATİL İLAN EDİLDİ

Öte yandan devam eden gösterilen nedeniyle Bağdat’ta bir günlük tatil ilan edildi. Bağdat İl Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, gösteriler nedeniyle kentin genelindeki tüm resmi kuruluşlarda bir günlük tatil ilan edildiğini duyuruldu.

2339560cookie-checkIrak’ta yolsuzluk ve işsizlik isyanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.