Irak’taki azınlıklar yok oluyor!

Azınlık hakları konusunda çalışan Minority Rights Group’un (Azınlık Hakları Grubu) raporunda, Irak nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan etnik ve dini azınlıkların “görülmemiş oranda” şiddete maruz kaldıkları ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

“Asimilasyon, göç, ortadan kaldırma: Irak’ta 2003’den bu yana azınlık toplumları” adlı raporda, “Irak’taki etnik ve dini azınlıklar görülmemiş oranda bir şiddetle karşı karşıyadır ve ülkelerinden tamamen yok olma riski bulunmaktadır” uyarısında bulunuldu.

Raporda, bazılarının 2 bin yıldan daha fazla bir süredir Irak’ta yaşadığı belirtilen bu azınlıkların arasında, Türkmenler, Ermeni Hristiyanları, Asuri-Keldaniler, Filistinliler, Yahudiler, Bahailer ve Yezidiler’in bulunduğu, bu azınlıkların, toprak ve iktidar için savaşımın fiilen artışı çerçevesinde Şii, Sünni ve Kürt toplumlarının hedefi olduğu ifadeleri yer aldı.

Raporda, saldırı, kaçırılma ve tehdit kurbanı olan bu azınlıkların “güvenilmez bir durumda” oldukları belirtildi.

Raporun yazarı Preti Taneja, uluslararası toplum ve Irak hükümetine, ülkedeki azınlıkların bu özel durumunu kabul etmeleri çağrısında bulunduklarını kaydetti.

 

1146760cookie-checkIrak’taki azınlıklar yok oluyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.