Irak’taki bayram Amerikalıları öfkelendirdi

Irak’taki ABD askerleri, bugün (salı) tüm kent ve kasabalardan çekiliyor. Ülkeyi tamamen terk edecekleri 2011 sonuna kadar, yerleşim birimleri dışındaki üslerinde kalacaklar.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian bu önemli gelişme öncesi Bağdat’taki havayı şöyle aktardı:

“Irak hükümeti bugünü mili bayram ilan etti. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden 6 yıl sonra, kent ve kasabalarındaki Amerikan askeri varlığının sona erişini kutlamak için hazırlıklar yapıyorlar. Ancak bu kutlama havası, bazı Amerikalı yetkilileri ve askerleri öfkelendirdi. Başbakan Nuri el Maliki de, Amerikalıların çekilmesini, Iraklıların işgalcileri püskürtme mücadelesinin başarısı olarak tanımlayarak bu öfkeyi daha da alevlendirdi. ABD ordusunun rolü bugünden itibaren, sadece Irak güvenlik güçlerine destek vermek olacak. Tek başına operasyon yapamayacaklar ve operasyonlara ancak Irak makamlarından talep gelirse katılabilecekler.”

IRAK HÜKÜMETİNİN ZOR SINAVI

ABD askerlerinin Irak kent ve kasabalarından çekilmesini değerlendiren The Financial Times da bunun Irak için egemenliğe giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunu öne sürdü. Gazete, ülkeyi bekleyen zorlukları da şöyle öngördü:

“Irak’ta güvenlik, 2006-2007 yıllarındaki kanlı mezhep çatışmalarından bu yana ilerleme gösterdi. Ancak geçen haftaki bombalı saldırılar şunu ortaya koydu: Mücahitler püskürtülmüş olabilir, ancak sahneyi terk etmediler. Daha da önemlisi, Amerika’nın asker sayısında artışa giderek yaratmayı umduğu reform ve toplumsal uzlaşı ortamı oluşmadı.

Amerikan askerlerinin çekilmesi, temelde eski militanlardan oluşan Irak ordusunun rüşdünü ispat sınavı olmayacak sadece. Başbakan Nuri el Maliki’nin, mezhepsel aidiyetini bir kenara bırakıp tüm Iraklıların lideri olup olamayacağını da gösterecek.

Bu Irak tarihinde önemli bir dönemeç. Birlikte yaşama, millet ve devletlerini yeniden bir araya getirme iradesini gösterip göstermeyeceklerine Iraklılar karar verecek. Tahran’daki gelişmeler de, ABD ile İran arasında yakınlaşma yerine çatışma doğurursa, onlara pek yardımcı olmayacaktır.”

1208630cookie-checkIrak’taki bayram Amerikalıları öfkelendirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.