‘Irak’tan çekilirsek küresel terör yerleşir’

“Irak’taki şiddet sarmalı nasıl kırılacak?” sorusuna yanıt arayan Bosna’daki eski Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown, bunun için Irak’ın komşularının da devreye gireceği yeni bir yaklaşım gerektiğini savundu.

Ashdown’un The Guardian’da yayımlanan makalesinden şu yorumu yaptı:

“Irak şu anda kritik bir noktada… Savaşı kazanmıyoruz da kaybetmiyoruz da… Ancak korkarım Washington ve Londra çekilmeye o kadar kilitlenmiş durumda ki bunu fazla erken yapmaya doğru gidiyorlar.”

“ÇEKİLMEK YENİLGİ DEMEK”

“Çekilme Irak’ta kesin yenilgi demek olur” diyen Ashdown çekilme durumunu da şöyle değerlendirdi:

“Ülke kanunsuz, küresel terörü besleyen bir yer haline gelir. Bu, neredeyse kesin biçimde, Kürtlerin ayrı bir devlet kurmasını beraberinde getirir- ki Türkiye buna kayıtsız kalamaz. Bu, Orta Doğu’nun tam ortasında, Suriye ve İran’ı da içine çekecek bir iktidar boşluğu demektir. Yani kaçmak seçenek değil. Ama olageldiği gibi devam etmek de… Çünkü bu da yenilgiyi başka bir yoldan getirir. Bu sorun siyasi ve tek çözüm de bu nedenle siyasi.”

Ashdown, Irak’ta kalıcı barışın yollarını da şöyle aktardı:

“Ancak bu mücadeleyi şimdiki koalisyon kazanamaz. Irak sorunu, artık sadece Irak içinde ve sadece koalisyon tarafından çözülemez. İngiliz hükümeti Kuzey İrlanda’da ancak Dublin’e meşru bir rol verince çözüm fırsatı yaratabildi. Bizse Irak’ı komşularından ve bölgede istikrarsızlığını bulaştırabilecek başka unsurlardan kapatmaya çalışarak hata yaptık, şimdi bunun bedelini ödüyoruz.”

“Bence Londra bunu artık anladı. Washington ise hala isteksiz…” diyen eski Liberal Demokrat Parti lideri, “Tony Blair’in George Bush’u Filistin’de adil bir çözümün Irak’ta başarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna ikna edememesi çok yazık oldu. Şimdi Washington’da bu sav yine dile getiriliyor. Umarım bu kez dinlenir çünkü Irak’ı şerefle terk edebilmek buna bağlı olabilir” diye devam etti.

Ashdown son söz olarak Irak’ın komşularının dinlenilmesi gerektiğini de şöyle değerlendirdi:

“Amerika Irak’a demokrasi getirme vaadiyle girdi. Batı bunu destekler. Komşularının hiçbiri desteklemez. Bu nedenle Orta Doğu’da demokrasi söylemini Irak için bölgesel ölçekli bir çözüm bulmakla birleştirmemiz gerek. Koalisyon ne kadar genişlerse başarı şansı o kadar artar…”

 

1129780cookie-check‘Irak’tan çekilirsek küresel terör yerleşir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.