Irak’tan ‘Ekonomik Güvenlik Birliği’ önerisi

Irak hükümet sözcüsü Ali el Dabbah, ABD’deki ”Institute of Peace” adlı düşünce kuruluşunda açıkladığı önerisinde, söz konusu birliğin ”su paylaşımı, enerji ve diğer doğal kaynaklar konusunda işbirliğini sağlamasını, üyeler arasındaki sorunlarda arabuluculuk üstlenmesini” önerdi.

Bu konuda Türkiye, İran, Kuveyt ve Suriye ile ”gayriresmi görüş alışverişine başladıklarını” söyleyen El Dabbah, ”Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de dahil olmasını istiyoruz, ayrıca diğer Körfez ülkeleri de katılmak isteyebileceklerdir” diye konuştu.

AB modelini örnek alarak gündeme getirdikleri bu önerinin amacının, ”bölgesel güvenlik ve ekonomik işbirliği” olduğunu belirten sözcü, bölgede yeni bir ”ortaklık ve işbirliği dönemi başlatmayı amaçladıklarını” kaydetti.

El Dabbah, Irak’ın komşularıyla sorunlarının ”terörizm, sınır anlaşmazlıkları ve su kıtlığı” olduğunu ifade ederek, Irak içindeki şiddet ve iç savaş tehdidinin azalmakta olduğunu, ülkedeki su kaynaklarının bol olduğunu ve ”temel önemdeki kaynakları, diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını” belirtti. 
 

1183160cookie-checkIrak’tan ‘Ekonomik Güvenlik Birliği’ önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.