Irak’tan yabancı askerlere onay

Onay, Şii ve Kürt partilerinin istifasını istediği Parlamento Başkanı Mahmud Meşadani’nin görevi bırakmasının ardından verildi.

ABD askerlerinin statüsü bundan daha önce açıklığa kavuşturulmuştu. Amerikalı yetkililer askerlerinin 2011’e dek Irak’ta kalmasına izin veren bir anlaşma imzaladı.

Irak’taki yabancı askerlerin ülkede kalmasına hukuki zemin sağlayan Birleşmiş Milletler kararının süresi 31 Aralık tarihinde doluyor.

Irak’ta ABD birlikleri dışındaki yabancı askerlerin çoğunluğunu Basra ve çevresinde konuşlanmış olan İngiliz güçleri oluşturuyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown geçen hafta İngiliz askerlerin gelecek yılın Temmuz ayından önce geri çekileceğini söylemişti.

Irak’taki diğer yabancı güçler arasında Avustralyalı ve Romen askerler var.

Parlamento Başkanı Maşedani’yle ilgili tartışma dün yapılması planlanan oylamanın bugüne ertelenmesine neden olmuştu.

Nuri El Maliki hükümetine destek veren Şii bloğundan milletvekili Rıza Cevat Taki, BBC’ye yaptığı açıklamada tasarının büyük bir çoğunlukla kabul edildiğini söyledi.

Tasarının kabulü hükümetin, askerleri gelecek yıl da ülkede kalacak İngiltere ve diğer ülkelerle yaptığı ikili anlaşmaları imzalamasının yolunu açıyor.

Parlamento Başkanı Maşedani, mecliste ABD Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatan gazeteciyle ilgili bağrışmaları engelleyemediği gerekçesiyle istifa baskısı altındaydı.

Sünni Parlamento Başkanı, ayakkabı fırlatma olayı tartışılırken, Irak parlamentosunu “Dünyanın en kötü meclisi” olarak tanımlamıştı.

Maşedani ayrıca bu hafta iki kadın milletvekiline hakaret etmişti. 

1183860cookie-checkIrak’tan yabancı askerlere onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.