İran ile İngiltere arasında tanker krizi derinleşiyor

İran, Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı bir tankere el koydu. Kısa süre sonra da ikinci bir geminin durdurulduğu ancak kontrollerden sonra serbest bırakıldığı belirtildi. İngiltere ise “Sonuçları olacak” açıklamasını yaptı.

NTV Londra Temsilcisi Gökhan Bozkurt’un bildirdiğine göre, İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçen İngiliz tankerine el koydu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran’ın iki tankere el koyduğunu iddia ederken, “Bu olay kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI: BU OLAY KABUL EDİLEMEZ

İngiltere Savunma Bakanlığı, İran’ın, Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz tankerini durdurmasına ilişkin daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını ve durumu değerlendirdiklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Körfez’deki olayla ilgili acilen daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor ve durumu değerlendiriyoruz. Bu durum kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda 2 İngiliz tankerini alıkoymasının kabul edilemez olduğunu belirterek, seyrüsefer serbestisinin korunmasının gerektiğini ifade etti.

Hunt, yazılı açıklamasında, “Hürmüz Boğazı’nda İranlı yetkililerin 2 gemiyi alıkoymasından son derece endişeliyim” değerlendirmesinde bulundu.

Bir İngiltere bir de Liberya bandıralı 2 geminin alıkonmasıyla ilgili bilgileri ve bunların hızlı şekilde serbest bırakılması için neler yapılabileceğini ele almak için acil durum kabine toplantısına (COBRA) katılacağını kaydeden Hunt, gemilerin mürettebatının farklı milletlerden oluştuğunu ve aralarında İngiliz bulunmadığını belirtti.

İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi’nin İran makamlarıyla temas halinde olduğunu ve Dışişleri Bakanlığının da sorunu çözmek için uluslararası ortaklarla yakın şekilde çalıştığını vurgulayan Hunt, “Bu alıkoymalar kabul edilemez. Seyrüsefer serbestisinin korunması, tüm gemilerin bölgede güven içinde ve özgürce hareket etmesi esastır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İngiliz basını, Liberya bandıralı geminin işletmesinin İngilizlerde olduğunu kaydetti.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI’NDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere bandıralı Stena Impero adlı petrol tankerine Hürmüz Boğazı’nda müdahale edildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Stena Impero adlı İngiliz petrol tankeri, denizcilik kurallarına riayet etmemesi nedeniyle Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Birinci Bölge Birliği tarafından durduruldu.”

Söz konusu tankerin, müdahalenin ardından yasal prosedürler için İran kıyılarına çekildiği bildirildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

İran’ın Hürmüz Boğazı’nda durdurduğu iddia edilen “Stena Impero” adlı İngiliz tankerinin ait olduğu şirket tarafından, tankere kimliği belirsiz araçların ve bir helikopterin yaklaştığı doğrulandı, tankerle irtibatın kesildiği bildirildi.

Stena Bulk and Northern Marine Management isimli şirketten yapılan yazılı açıklamada, “19 Temmuz’da İngiliz bandıralı Stena Impero tankerine Hürmüz Boğaz’ından geçtiği sırada uluslararası sularda İngiltere saatiyle 16.00 sıralarında kimliği belirsiz araçların ve bir helikopterin yaklaştığını doğrulayabiliriz. Şu anda kuzey istikametinde İran’a doğru hareket halindeki tankerle iletişim kuramıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, tankerde 23 mürettebatın olduğu ve şirkete ulaşan herhangi bir yaralanma olayı bilsinin bulunmadığı kaydedildi.

Şirket yetkilileri, gemide bulunan personelin; Hindistan, Rusya, Letonya ve Filipin uyruklu olduğunu açıkladı.

İKİNCİ TANKER SERBEST BIRAKILDI

Bu olaydan kısa süre sonra, İngiliz şirkete ait liberya bandıralı ikinci bir tankerin daha durdurulduğu olduğu belirtildi.

Mesdar adlı tankerin ait olduğu Norbulk Shipping UK şirketi, yaptığı açıklamada tankerin silahlı askerler tarafından kontrol edildikten sonra serbest bırakıldığını açıkladı. Şirket ayrıca mürettebatın tamamının güvende ve iyi olduğu belirtti..

Her iki gemideki personelinde İngiliz vatandaşı olmadıkları açıklandı. (NTV)

2316770cookie-checkİran ile İngiltere arasında tanker krizi derinleşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.