İran’da benzin zammı üzerine hükümet karşıtı gösteriler başladı, 1 kişi öldü

Ortadoğu’da işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı gelişen halk isyanlarına bir yenisi eklendi. İran’da akaryakıt zamlarına karşı sokağa çıkan halk, polisin sert müdahalesi ile karşılaştı, Javad Nazari isimli bir kişi hayatını kaybetti.

İran’da rejime karşı duyulan hoşnutsuzluk 2017’den sonra en sert sıçramalarından birini yaşıyor. 15 Kasım’da yüzde 300’lere varan akaryakıt zamlarından sonra pek çok ilde yeniden gösteriler başladı. Ahvaz kentinde başlayan eylemler, İsfahan ve Sirjan illerine yayıldı. Bir benzin istasyonunun ateşe verildiği bildirildi. Ülkenin pek çok kentinde sokağa çıkan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin görevden alınmasını talep etti.

YOLLAR KAPANDI, BANKALAR ATEŞE VERİLDİ

Khorram Shahr, Gaçsaran, Behbahan, Ghom Zahedan, Mashhad, Abadan ve Şiraz illerinde halk sokağa döküldü. Otomobilleri otobanlara ve caddelere bırakan halk yolları kapattı. Behbahan’da bankalar ateşe verilirken, eyleme Raşt ilinin de katıldığı gelen bilgiler arasında. Sahre Ghods ve Sirjan illerinde ise halka ateş açıldı, Javad Nazari adlı bir kişi hayatını kaybetti. 2017’den beri sessizliğin hakim olduğu Tebriz’de de halk sokaklardan çekilmiyor. “Cop, mermi, tankların artık etkisi yok” en çok atılan sloganlar arasında.

Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, “Ne yazık ki bir kişi, bu olaylar sırasında hayatını kaybetti. Bu sırada birkaç kişi de yaralandı” dedi. Hayatını kaybeden kişinin ölüm nedeninin Adli tıp tarafından incelendiğini ifade eden Mahmudabadi, “Yaralıların da hangi şekilde yaralandığı soruşturuluyor. Güvenlik güçlerinin hiçbiri doğrudan ateş etme emri almadı ancak hassas akaryakıt depolarını korumak amacıyla havaya ateş açma talimatı almışlardı ve bunu da yaptılar” dedi.

YAKLAŞIK YÜZDE 300 ZAM

İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketinden yapılan açıklamaya göre, devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene (75 kuruş) yükseltildi. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde ise litre fiyatı 3 bin tümen (1,5 TL) olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, zamlardan elde edilecek gelirle geçim sıkıntısı çeken 18 milyon aileye yardımda bulunulacağını ileri sürdü. EVRENSEL

2351760cookie-checkİran’da benzin zammı üzerine hükümet karşıtı gösteriler başladı, 1 kişi öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.