İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ruhani kazandı

İran’da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 12’nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yaklaşık yüzde 59’unu alan Hasan Ruhani kazandı.

İran’da resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani oyların yüzde 59’unu olarak bir dönem daha koltuğunda oturmaya hak kazandı.

İran’da dün yapılan seçimlerde şu ana kadar 40 milyon 76 bin 729 oy sayıldı. Bu oyların 22 milyon 796 bin 468’ini reformcu aday Hasan Ruhani alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. Hasan Ruhani’nin muhafazakar rakibi İbrahim Reisi ise 15 milyon 452 bin 194 oy aldı.

İranlı yetkililer yaklaşık 1 milyon oyun ise geçersiz sayıldığını açıkladı. Seçime katılım oranı ise yüzde 70 düzeyinde gerçekleşti.

RESMİ SONUÇLARA GÖRE RUHANİ ÖNDE

İran’da 12’incisi düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre Hasan Ruhani önde bulunuyor.

Başkent Tahran’daki İçişleri Bakanlığı binasındaki konferans salonunda konuşan İran Seçim Kurulu Başkanı Ali Asgar Ahmedi, ilk resmi sonuçları açıkladı. Ahmedi, Ruhani’nin önde olduğunu söyledi.

İbrahim Reisi yanlısı muhafazakar Keyhan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Fazli Nejad da attığı tweette, Reisi’nin seçimleri kaybettiğini şu sözleriyle aktardı:

“Muhammed Bakır Galibaf’ın oyları (Reisi’ye) gelmedi. Mustafa Mir Selim çekilmedi. Bu durum seçime kısa süre kala hızlı bir çöküşe sebep oldu.”

Yine Reisi destekçilerinden Maşrik News Genel Yayın Yönetmeni, Twitter hesabından, “Şu ana kadar açılan sandıklarda Ruhani’nin oyları 2013 seçimlerinde aldığı oya ulaşmıştır. Seçimleri kimin kazandığı bellidir. Rakibimizi tebrik ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.

RUHANİ’NİN SEÇİM MERKEZİNDEN “TEMKİNLİ OLUN” UYARISI

Elde edilen ilk sonuçlar sonrası Hasan Ruhani Seçim Merkezi Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Ruhani taraftarlarına resmi sonuçlar açıklanmadan ve gerekli izinler alınmadan kutlama yapmamaları uyarısında bulunuldu.

2090490cookie-checkİran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ruhani kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.