İran’da fırtına uğultusu: Sistem bir kez daha sırat köprüsünde

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, hesap vermek üzere parlamentoya çağırıldı. İran’da geçen haftalarda Şiiliğin kutsal kenti Kum’daki gösteride Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi tehdit eden bir pankart açıldı: “Ey müzakereci! Yüzme havuzu seni uyarıyor!”

Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani 2017’de villasının havuzunda ölü bulunmuş ve cesedinde normalin 10 katı radyasyon tespit edilmişti. Sıra dışı tehdit İran’da siyasal fay hatlarının nasıl harekete geçtiğinin küçük bir göstergesi.

Tahran, 5+1 grubunun İran’la imzaladığı nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilen ABD’nin dayattığı yaptırımlar karşısında özgüvenini yitirmese de, ekonomik krizi derinleştirecek yeni dalga, taşları yerinden oynatıyor.

İlk etabı 7 Ağustos’ta başlayan, ikinci etabı da 5 Kasım’da devreye girecek olan ‘mali çökertme’ planı kaçınılmaz olarak toplumsal ve siyasal dinamikleri de etkiliyor.

Yaptırımlardan önce patlak veren gösteriler sadece Ruhani’ye değil rejime karşı da meydan okumaya dönüştü. Ekonomik baskılar ve artan yolsuzluk, sisteme karşı itirazları muhafazakâr kesimleri de içine alarak büyüyor.

İran’da ‘umutsuzluğun sesleri’

Sünni militanizmin uç verdiği Belucistan, Arapların yaşadığı Huzistan ve Kürdistan’daki ‘huzursuzluk potansiyelinin’ tetiklenmesinden korkuluyor. Özellikle bazı Kürt gruplar arasında rejimle hesaplaşma gündemleşiyor.

1979’dan beri diasporik bir örgüte dönüşmesine ve Irak’taki üssünü kaybetmesine rağmen rejim değiştirme komplosu çerçevesinde Halkın Mücahitleri örgütünün devreye sokulma ihtimali değerlendiriliyor.

Epey zaman ABD ve AB’nin terör listesinde kalan bu örgüt, artık Washington’da Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve Senatör Tom Cotton gibi destekçilere sahip. Fehim Taştekin / BBC

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45341104

 

2222430cookie-checkİran’da fırtına uğultusu: Sistem bir kez daha sırat köprüsünde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.