IRA’nın ‘açlık’ filmi vizyona giriyor

Açlık, sezonun en yaratıcı filmi olarak kabul edilen Sonbahar’ın yapımcıları tarafından kendi filmlerinin öncüsü görülüp “kardeş film” olarak ilan edilmişti.


Bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Kars Film Festivali’nde gösterilen ve ilgi gören Açlık, siyahi İngiliz yönetmen Steve McQueen’in imzasını taşıyor. McQueen’in ilk uzun metrajlı filmi olan Açlık; Cannes’da aldığı “Altın Kamera” nın da aralarında bulunduğu bir çok ödüle değer görüldü.


Filmin öyküsü; Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden IRA ve INLA üyesi militanların, savunma haklarından yoksun bırakılarak hapsedildikleri işkencehane muadili Maze Cezaevi’nin (Long Cesh) H Blokları’nda geçer. Politik mahkûm statüsü adına direniş kararı alan Bobby Sands ve arkadaşlarının, “battaniye” protestosu ve “yıkanmama” eylemleri, Belfast sokaklarında yankısını bulur.


Ancak İngiliz hükümetinin “Demir Leydi” lakaplı Başbakanı Margaret Thatcher’ın inadı inattır. Sands son çare olarak Mart 1981’de bedenini açlığa yatırır. Hücre hücre eriyen Sands, eyleminin 66. günü olan 5 Mayıs 1981’de son soluğunu verir ve yüz bin kişilik cenaze töreniyle Derry Şehir Mezarlığı’nda defnedilir. 
Bobby Sands’i (yukarıda) filmde Michael Fassbender canlandırıyor. 


“Hücremde Bir Gün” adlı kitabı ve 1996 Eylül’ünde ülkemizde gösterime giren “O da Bir Ana” (Some Mother’s Son) filmiyle tanıdığımız Bobby Sands adını tarihe yazdıran bir siyasi figür.


Ülkesinin tarihine adını yazdırmış Sands ile F tipi cezaevlerindeki tecride karşı mücadele edenleri temsil eden Sonbahar’ın sessiz karakteri Yusuf böylece sinemaseverlerin belleğinde de sonsuza kadar “kardeş” olacak. 

821270cookie-checkIRA’nın ‘açlık’ filmi vizyona giriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.