Irkçı seçim afişine tepki giderek büyüyor

SVP’nin Ekim ayında yapılacak genel seçimler için hazırladığı ırkçı afişler çeşitli kantonlarda tepkilere yol açtı.

Irkçılıkla suçlanan afişte; İsviçre bayrağının önündeki üç beyaz koyun, siyah bir koyunu tekmeleyerek bayrağın dışına atmaya çalışırken yer alıyor…

Hafta sonu Zürich’te bir araya gelen yaklaşık beş bin protestocu, başkent Bern’de olduğu gibi bir protesto mitingi düzenledi.

Tepkileri değerlendiren SVP lideri Christopfer Blocher, afişin arkasında olduğunu belirterek halka güvendiğiniz “koyunları“ seçin çağrısını yineledi.

AK PARTİ’NİN KADİM DOSTU

SVP, Blocher’ın başkanlığında girdiği tüm seçimlerde oylarını yükselterek çıktı. Blocher partisi, seçimlerde özellikle anti-islamcılığı ön plana çıkarıyor. Buna rağmen, Türkiye’de sıkı bir AK Parti dostu olarak tanınan Blocer, Türkiye ile iyi ilişkiler peşinde olduğu biliniyor.

Blocher’ın “göstermelik” Türkiye dostluğunun altında ilaç sektöründe faliyet gösteren, firmaların ticari kaygısının rolü olduğu yorumları yapılıyor.

Blocer eski Adalet Bakanı Cemil Çicek’le 2006’da yaptığı iki görüşmede, Ermeni Soykırım yasasını kaldırma sözü vermesi ülkede krize neden olmuştu. Bunda başarılı olamayan Blocher Türkiye’ye bir başka jest yaparak eski PKK üyesi (Mehmet Eşiok) ve eski TİKKO militanı Zeynep Yeşil’i Türkiye’e iade edilmeleri için tutuklatmıştı.

BASINDAN ELEŞTİRİ

Parlamentoda iki millet vekiliyle temsil edilen Komünist Partisine yakınlığı ile bilinen WOZ gazetesi de, Blocher partisinin islamı hedef göstererek, yükselen Hıristiyan fanatizminini perdelediği iddiasına yer veren bir yazı yayınladı.

Tv konuşmasında hakkındaki eleştirileri yanıtlayan Blocher; İsviçre’nin Avrupanın en güvenilir ülkesi olduğunu, bunda SVP’nin yürüttüğü siyasetin etkili olduğu iddiasında bulundu. Ayrıca Blocher, seçimden güçlenerek çıkacaklarını ve uyum programlarına harcanan bütçede kısıltlamalara gideceği sözünü  verdi.

Sosyalist, Yeşil ve komünistler ise, Blocher siyasetinin İsviçre’yi içe kapalı muhafazakar bir ülke görüntüsü yaratacağı kaygısında olduklarını basına yansıtmıştı. Sosyalistler listesinde yarışan iki de Türk milletvekili adayı bulunuyor.

1158820cookie-checkIrkçı seçim afişine tepki giderek büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.