İşçi Partisi; ikinci Brexit referandumu seçeneği masad

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin üyeleri, partinin Liverpool’da düzenlenen yıllık konferansında Brexit konusunda yeni bir referandum yapılması için kampanya yürütmek de dahil “tüm seçeneklerin masada kalma­sını” oylayacak.

Partinin lider kadrosunun ön­celiği, erken seçime gidilmesi.İşçi Parti yönetimi bu durumda, Bre­xit müzakerelerini yürüteceklerini vurguluyor.

Ancak partinin bazı üyeleri, AB ile müzakerelerin tıkanmış görün­düğü Brexit sürecinde nihai aşa­mada “halkın oyuna” saygı gösterecek bir yaklaşım isti­yor. İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, konferansta pazar günü yapı­lacak oylamanın sonuçlarının “kendi­sini bağlayacağını” kabul etti.

Aralarında partinin Brexit Söz­cüsü Keir Starmer ve sendikaların önemli isimlerinin bulunduğu önde gelen parti üyeleri pazar akşamı birkaç saat süren görüşmelerin ar­dından partililerin oyuna sunulacak metin üzerinde uzlaştı.

Nihai metinde “Bir genel seçim yapılmasını sağlayamazsak, İşçi Partisi aralarında yeni bir referandum için kampanya yapmak da dahil ma­sada kalan tüm seçenekleri destekle­meli” deniliyor. İşçi Partisi’nden adı­nın açıklanmasını istemeyen bir yetkili BBC’ye yaptığı açıklamada “Odada, Muhafazakârların Brexit müzakerelerine kaotik yaklaşımına karşı çıkmak ve parlamento herhangi bir Brexit anlaş­masını reddettikten sonra mümkün ol­duğunca kısa sürede bir genel seçime gidilmesi için çaba harcamak adına bir uzlaşma vardı.” dedi.

Aynı yetkili ayrıca “Daha sonra ise genel seçime gidilmesini sağlayamadı­ğımız takdirde, İşçi Partisi’nin yeni bir referandum için kampanya yapması da dahil geriye kalan masadaki tüm seçe­nekleri desteklemesi konusunda uzla­şıldı” diye konuştu. İşçi Partisi, Brexit konusunda 2. bir referanduma gidil­mesini resmen hiç reddetmedi. Ancak hem parti lideri Jeremy Corbyn hem de yardımcısı Tom Watson, konunun bir genel seçimle çözüme kavuşturulma­sını istediklerini vurguladılar.

BBC’de yayımlanan Andrew Marr Show’a katılan Corbyn, ikinci bir re­ferandum çağrısı yapmadığını vur­guladı ve “Tercihimiz genel seçim” dedi. Ancak Jermy Corbyn ayrıca “Konferanstan ne çıkacağını bir göre­lim. Partimizin demokrasisinin beni bağlayacağı çok açık” diye de ekledi. Jeremy Corbyn ayrıca İngiltere’nin bir genel seçime yakın olabileceğini söyledi. Corbyn, parlamentonun Baş­bakan Therese May’in getirebileceği bir Brexit anlaşmasını reddetmesi durumunda güvenoylamasına gidilebileceği senaryoları için de “Konuyu parlamentoya getireceğiz ve ondan sonra ne olacağını göreceğiz. Buna kesinlikle hazırız” dedi.

Brexit Bakanı Dominic Raab ise sonbaharda erken seçim ihtimali için “saçma sapan bir fikir” diye konuştu.

İngiltere’nin 29 Mart 2019’da AB’den ayrılması öngörülüyorAncak Başbakan Theresa May’in AB’ye sun­duğu Chequers Planı Perşembe günü Salzburg’ta yapılan AB zirvesinde birlik liderleri tarafından reddedilmişti.

2229680cookie-checkİşçi Partisi; ikinci Brexit referandumu seçeneği masad

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.