İskoçya’da bağımsızlık tartışmaları yeniden gündemde

Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra – Brexit anlaşmaları tekrar alevlenirken Birleşik Krallık’ın 4 ülkesinden biri olan İskoçya’da bağımsızlık tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit anlaşmaları tekrar alevlenirken ve çıkış yolu aranırken, Birleşik Krallık’ın 4 ülkesinden biri olan İskoçya’da bağımsızlık tartışmaları tekrar gündeme geldi.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın, Avrupa Birliği Komisyonu ile yaptığı anlaşmayı kafasına göre ihlal etmesi, AB yetkililerinin tehditler savurmasına neden oldu. Yaklaşık bir yıl önce varılan anlaşmaya uymayarak, farklı bir anlaşma dayatan Johnson ile AB Komisyonu görüşmelere tekrar başlarken, özellikle İskoçya tekrar bağımsızlık tartışmalarına başladı.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU BAĞIMSIZLIK İSTİYOR
1707’den itibaren Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan ve İngiltere’nin daha çok hükmettiği İskoçya, 307 yıl sonra ilk kez bağımsızlık referandumu yapmıştı. 18 Eylül 2014 tarihinde referanduma giden İskoçlar, dönemin Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’un “ekonomik tehditlerinin” de etkisi ile yüzde 52 oyla Birleşik Krallık’ın içinde kalmaya karar vermişti.

Fakat son zamanlarda yapılan kamuoyu araştırmalarına göre İskoçya halkının yüzde 55’i bağımsızlık istediği belirtiliyor.

Brexit anlaşmasının içeriği, Birleşik krallık’ın AB’den ayrılması ile İskoçya’nın da ayrılmak zorunda olması nedenlerinden dolayı, halk bağımsızlık istediği belirtiliyor. İskoçlar, Brexit referandumunda AB’de kalmadan yana oy kullanmış olmalarına rağmen, AB üyeliğinden ayrıma sonucuna engel olamamıştı.

AB ÜYELİĞİ İSTENİYOR
Yapılan tüm kamuoyu araştırmaları, İskoç halkının AB üyeliğinden yana olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak AB üyesi olan İskoçya’nın, 31 Aralık’ta Brexit’in gerçekleşmesi ile AB üyeliği sona erecek. Bu durumdan rahatsız olan İskoçya Ulusal Partisi (SNP), İskoçya Yerel Parlamentosu’ndaki çoğunluğunu da kullanarak yeni bir bağımsızlık referandumuna gitmek istiyor.

Referandumda, Birleşik Krallık’tan ayrılık çıkması durumunda İskoçya, bağımsız bir ülke olarak AB üyeliğine başvurmayı planlıyor.

“BAĞIMSIZLIKLA DAHA İYİ BİR GELECEK”
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın partisi Muhafazakar Parti’nin İskoçya’daki desteği giderek azalıyor. Özellikle Brexit anlaşmalarının İskoç halkına nasıl yansıyacağı konusundaki muğlaklıklar, merkezi hükümet partisine desteği eritiyor.

Muhafazakar Parti İskoçya Lideri Douglas Ross, hükümeti ve Johnson’ı uyararak, SNP’nin tekrar bir bağımsızlık referandumu dayatmasına engel olunmasını istedi. Ağustos ayında partinin İskoçya liderliğine seçilen Ross, İskoç halkının bağımsızlıktan yana eğiliminin büyüdüğüne de dikkat çekti.

SNP Lideri Nicola Sturgeon’ın yardımcısı Keith Brown da bağımsızlık referandumu tartışmalarına katılarak, İskoçya’nın bağımsızlığının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Brown “Hiç bir tartışma, İskoç halkının daha iyi bir gelecek için bağımsızlık referandumu yapmasına engel olamayacak” dedi.

Geçtiğimiz yıl, Brexit anlaşmalarının yapıldığının ilanından sonra SNP lideri Nicola Sturgeon, “Bir İskoç her zaman bağımsız olmayı aklının bir kenarında tutar” diyerek, bağımsızlık referandumlarının yapılacağının sinyalini vermişti.

2457400cookie-checkİskoçya’da bağımsızlık tartışmaları yeniden gündemde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.