İsrail saldırılarında sekiz kişi yaşamını yitirdi

İsrail’in İslami Cihat örgütünün üst düzey liderlerini hedef aldığı saldırılar sonrası bölgede tansiyon yükseldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail hava saldırılarında toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Filistin’de örgütün liderlerinden Baha Ebu el-Ata’yı ve eşini öldüren saldırı sonrası 200’e yakın roketin İsrail’e fırlatıldığı belirtiliyor.

Çarşamba günü sabah saatlerinde de İsrail tarafında roket saldırılarına karşı alarmların duyulduğu bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İslami Cihat örgütünün Gazze’deki en üst komutanının öldürülmesi sonrası “gerilimin artmasını istemiyoruz ama kendimizi korumak için gerekli her şeyi yaparız” dedi.

İslami Cihat örgütü, Filistin’deki saldırıda liderlerinden Baha Ebu el-Ata ve eşinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Filistinli sağlık yetkilileri çiftin dört çocuğu ve bir komşularının da yaralandığını açıkladı.

Şam’daki bir diğer saldırıda ise örgütün lideri Ekrem el Ajuri zarar görmezken oğlu yaşamını yitirdi.

Analiz: Tom Bateman, BBC Orta Doğu Muhabiri

Baha Ebu el-Ata bu yıl Gazze’de öne çıkan bir isim oldu. İslami Cihat’ın silahlı Kudüs Tugayı kanadının yöneticisi olan el-Ata, Gazze’deki baskın örgüt olan Hamas’ın kontrolünün dışında hareket ediyordu.

Kasım başında İsrailli askerlerin Filistinli protestoculara ateş açmasının ve onlarca kişiyi yaralamasının ardından Hamas’ın onayını almadan roket saldırıları yaptırmıştı.

Hatta Filistinli bir TV sunucusu, el-Ata’nın eylemleri nedeniyle İsrail’in kendisini öldürmeye çalışabileceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail’in geniş çaplı hedef gözeterek öldürme politikası izlemeyeceği yönünde Hamas’a mesaj verme çabalarına rağmen bugünden itibaren bölgenin daha da gerilmesi olası.

BBC Türkçe

2350520cookie-checkİsrail saldırılarında sekiz kişi yaşamını yitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.