İsrailli arkeologlar Göbekli Tepe’de yeni keşif

Arkeologlar, 11.5 bin yıl önce Türkiye’nin merkezinde büyük monolitler inşa eden neolitik avcı-toplayıcıların geometri bilgisi ve daha önce düşünülenden çok daha karmaşık bir toplumsal yapıya sahip olduklarını söylüyor.

İsrailli arkeologlar tarafından yapılan bir keşif, Göbekli Tepe’nin düşünülenden daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve o zamanlar için imkansız olduğu düşünülen karmaşık planlama teknikleri uygulandığını gösteriyor. Göbekli Tepe’deki en eski üç taş mahfaza üzerinde yapılan çalışmalar, bu yapıların tüm mimari planının altında yatan gizli bir geometrik desen, özellikle de bir eşkenar üçgen olduğunu ortaya koydu.

Tel Aviv Üniversitesi’nden arkeolog Gil Haklay ve Avi Gopher tarafından elde edilen bulgular, şimdiye kadarki varsayımın aksine, üç mahfazadan oluşan yapının tek bir birim olarak tasarlandığını ve muhtemelen aynı zamanda inşa edildiğini gösteriyor.

Bu durumda, Göbekli Tepe’yi inşa edenlerin, tekerleğin icadından binlerce yıl önce, geometrik prensipleri anladığını ve söz konusu prensipleri inşaat planlarına uygulayabildiklerini ortaya koyuyor. (M.Birol Güger Cumhuriyet)

2410410cookie-checkİsrailli arkeologlar Göbekli Tepe’de yeni keşif

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.