İstanbul Kitap Fuarı açılışında ‘Kağıt krizi’ vurgusu

37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk kağıt krizine dikkat çekti.

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar işbirliğiyle hazırlanan 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ ana teması ile kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yayıncıların sorunlarına dikkat çekti. Kocatürk, kurdaki dalgalanma sebebiyle artan kağıt fiyatları ile ilgili yayıncıların sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek Bakanlık’tan adım atmasını istedi.

Büyükçekmece’deki  TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18 Kasım’a kadar sürecek olan fuara, yurtiçi ve yurtdışından 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Okurları, yurt içi ve yurt dışından pek çok yazarla buluşturacak fuarda panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan 300 kültür etkinliği ve imza günleri düzenlenecek.

‘KATILIM SAYISININ ARTMASINI UMUYORUZ’

Fotoğraf: Yayıncılar Birliği

Fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Büyükçekmece Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, fuarın onur yazarı Selim İleri ve çok sayıda yayıncı katıldı. Törende açılış konuşmasını TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu yaptı. Geçtiğimiz yıl fuara katılım sayısının 742 bin kişi olduğunu hatırlatan Kavukçuoğlu, bu yıl ki katılım sayısının daha fazla olmasını umduklarını söyledi. Avrupa’nın en büyük fuarını düzenlediklerini kaydeden Kavukçuoğlu, konuşmasında ölüm yıl dönümü vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ü de andı.

‘TÜRKİYE OKUDUĞUNU ANLAMADA 50. SIRADA’

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuşmasında Türkiye’de yayıncıların karşılaştıkları sorunları anlattı: “Basın Kanunu’na göre kitaplarla ilgili ilk altı ay dava açılması gerekirken bu süre aştığı halde dava açılıyor. Buna son verilmeli. Telif Hakları Yasası dijital ve kitap korsanlığını önlemek açısından önemli olacak. Bu nedenle bir an evvel çıkmasını bekliyoruz. OECD araştırmasına göre Türkiye’deki çocuklarımız okuduğunu anlamada 72 ülke arasında 50. sırada. Gelecekte yerli ve milli anlamda başarılı olmak istiyorsak okumak anlamında iş birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Halk kütüphaneleri ve üniversite kütüphanelerinin sayısının arttırılması ve bedelsiz kitaba ulaşmanın önü açılabilmeli. Yayıncıların muzdarip olduğu bir diğer konu da; Eylül ayında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) genelge-yönerge çıkar. Bu yıl çıkan genelge-yönergede MEB’in tanıtım için de olsa yayıncıları okula almama kararı var. Hal böyleyken okuma alışkanlığını nasıl kazandıracağız diye sormadan edemiyor insan”

‘SEKA OLSAYDI DIŞARIYA BAĞIMLI OLMAZDIK’

Fotoğraf: Evrensel

Yayın sektörünün zor bir yıl geçirdiğini vurgulayan Kocatürk,“Sezonun ilk üç ayında eğitim yayıncılığı hariç bandrol satışlarında yüzde 35 civarında büyüme vardı. Ağustos ayında döviz dalgalanması sebebiyle yayıncılar kağıt bulup kitap üretemez hale geldi. Geçmişte SEKA vardı. Yetersiz de olsa SEKA teknik olarak geliştirebilir ve dışarıya bağımlı olmazdık. Uluslararası yayıncılar kağıt sıkıntımızı anladılar ve bizimle dayanışma içine girdiler. Sektörle ilgili dertlerimizin çözümü ile ilgili ne yazık ki adım atamıyoruz. Sektör olarak inşaatçılardan öğreneceklerimiz vardır belki de. Onların ÖTV’lerinde indirim oldu. Biz de yayıncılığımızın kültürel çeşitliliğinin artması için ÖTV’yi düşürün diyoruz. Bu dertlerimize ilaç olacak tedbirler alınır inşallah. Yazarlar ve çevirmenlerimizin yüzde 35’i vergiye gidiyor. Çitçiler ve esnafın muaf olduğu KDV’den niye yazarlar ve çevirmenler yararlanmıyor. Bakanlık destek vermezse yayıncılık sektörü kendi krizini dayanışarak çözecek” ifadelerini kullandı.

‘EDEBİYAT VE SANAT FUARI’

Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına ilk yılından bu yana katıldığını söyledi. Kültürün çeşitlendiğine dikkat çekerek fuarın bir edebiyat fuarı olmaktan çıktığını belirten Hızlan, “Sadece biçim ve konu bakımından değil içerik bakımından da fuarlar çeşitliliğin göstergesi. Çok renkli bu yılın fuarı. Bu fuarın bir başka yanı da sanat fuarı. Selim İleri ve Ara Güler sergisi de var” dedi.

‘ŞİİR VE ROMAN HAYATI KUŞATIYOR’

37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı onur yazarı Selim İleri ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ ana temasına atıf yaparak, “Bir şiir, bir roman gerçekten hayatı kuşatıyor. Atatürk’ün, Reşat Nuri Gültekin’in, Çalıkuşu’nun derin anılarına sonsuz gönül borçluyum.” dedi.

‘DARALMA KIRAATHANELERLE AŞILACAK’

Törende konuşan Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun yayıncılık sektörünün daralma ve sıkışmaya girdiğini ancak bunun bir büyüme olduğunu iddia etti. “Bu daralmadan çıkacağımızı umuyorum. Kağıdın nerede ne şekilde üretildiği değil üretilmiş olarak yayına sokulması gerektiğini düşünüyorum” diyen Dursun, kitaptaki daralma ve sıkışmanın Millet Kıraathaneleri’yle aşılacağını ileri sürdü. EVRENSEL Cansu PİŞKİN / İstanbul

2243790cookie-checkİstanbul Kitap Fuarı açılışında ‘Kağıt krizi’ vurgusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.