ITDF’den ‘Nevruz’ kutlaması

İTDF açıklamasında “Kışın bittiği, baharın geldiğini müjdeleyen Türk dünyasının 5 bin yıllık ortak bayramı ve yaşam kültürü” diye nitelendirilen “Nevruz Bayramı nedeniyle” şu açıklama yapıldı:


“Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramı Nevruz vatandaşlarımız ve soydaşlarımız tarafından İngiltere’de de coşkuyla kutlanmaktadır.


Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı ‘ana’ olarak vasıflandıran halkımızın düşünce sisteminde ‘baharın gelişi’ önemli bir yere sahiptir. Türk soylarının Ergenekon’dan çıkışı olarak da kabul edilen bu bayram Selçuk ve Osmanlı Devletleri zamanında yılbaşı olarak kutlanmıştır.


Nevruz Bayramı’nda Osmanlı padisahlarına kasideler yazılır, halka Nevruz tatlısı ve Mesir macunu dağıtılırdı. Genellikle kırlara çıkılarak evlerde  yapılan yemekler ve tatlılar hep birlikte eğlence ile yenilirdi.


Daha sonraları miladi takvime göre yılbaşı 1 Ocak olarak kabul edilince bu bayram unutulmaya başlandı. Bu durumu büyük önder Atatürk daha o günlerde görmüş ve 21 Mart 1922 de Ankara’nın Keçiören semtinde Nevruz şenlikleri düzenlettirmiştir.


Nevruz Bayramı’nda dargınların barışması, yaşlı ve çocukların gönlünün alınması gibi güzel duyguların yaşanması sağlanırdı. Balkanlardan Orta Asya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada kutladığımız Nevruz Bayramı’nın ‘birlik ve dayanışmamıza güç veren’ bir gün olarak kutlanmasını diliyoruz”.


Tabiatın canlanmaya başladığı, gece ile gündüzün eşitlendiği, güneşin koç burcuna girdiği Nevruz, Farsça kökenli bir kelime olup ‘yeni gün’ demektir. Türk halk takviminin önemli günlerinden 21/22 Mart tarihlerine rastlayan Nevruz bütün Türk dünyasıyla birlikte Arnavutluk, İran, Afganistan ve Tacikistan gibi diğer bazı başka ülkeler tarafından da kutlanan bir bayramdır. Bağımsızlıklarına kavuşan Türk cumhuriyetlerinde resmi tatil olarak kabul edilen Nevruz, Türkiye’de de kültür tarihimizdeki özel yerini koruyarak, geleneklerimiz içindeki saygın yerini almıştır.”


FOTOĞRAF: İTDF’nin gönderdiği açıklamada yer alan fotoğraf açıklaması da şöyleydi: “Atatürk 22 Mart 1922 Nevruz BAyramı’nda,Ankara Etlik bağlarına kurulan çadırda Rusya,Azerbaycan, Afganistan ve Buhara Elçileri ile birlikte şenlikleri seyrederken…”

800590cookie-checkITDF’den ‘Nevruz’ kutlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.