İtiraz Mahkemesi’nden Ankara Anlaşmalıların itirazına ret

İngiltere İtiraz Mahkemesi 7 Mart 2019 tarihinde Ankara Anlaşması altında Birleşik Krallık’ta girişimci vizesi ile bulunan bir grup serbest meslek erbabının İçişleri Bakanlığı’na karşı açtığı davayı reddetti.

Mahkemenin 16 Mart 2018’de Aydoğdu davasında Ankara Anlaşması çerçevesinde iş kurarak oturum alan girişimcilerin serbestlik hakkının olmadığını hükmetmesine rağmen İçişleri Bakanlığı yeni bir düzenleme ile 6 Temmuz 2018’de serbestlik başvurularının 5 yıl sonra dil sınavını geçmek ve vize ücreti ödemek şartıyla girişimcilerin kullanabileceğini belirten bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle Ankara Anlaşması yoluyla göçmen olacaklar da “göçmenlik yasasına” uyum sağlamış oldu.

Bir grup girişimci bu yeni uygulamanın haksız olduğunu ve Ankara Anlaşması bünyesindeki kişilerin eskisi gibi 4 yılda vize ücreti ödemeden ve dil zorunluluğu olmadan serbestlik almaları gerektiğini iddia ederek dava açtılar.

Bu davada önce Yüksek Mahkeme’den İçişleri Bakanlığı’nın getirdiği yeni uygulamaya itiraz edebilmek için izin istendi. Bu istek yazılı olarak yapıldığı için mahkeme de yazılı olarak bu talebi reddetti. Daha sonra itiraz izni için sözlü mahkeme talep edildi ve sözlü mahkemede hâkim dava tarafının tartışabileceği hukuki noktaları olduğunu ve itiraz izninin verilmesi gerektiğine hükmetti.

Bu kararın sonucu olarak ta 7 Mart 2019’da Yüksek mahkemede dava görüldü ve hâkim itirazı reddetti. Hâkim dava tarafının belli noktalarda haklılığını kabul etse de asıl olarak “Benim kararıma göre kamu menfaatleri için İçişlerinin kurallarını değiştirmesi orantılı ve kabul edilmelidir” diyerek itiraz gerekçesini açıkladı. Ayrıca hâkim “İçişleri Bakanlığı’nın başka ülke vatandaşlarına ilişkin düzenleme yapma yetkisi olduğunu ve kurallardaki bu düzenlemeyi de serbestlik başvuruları üzerindeki etkiyi azaltmak için yapmıştır” yorumunu yaptı.

Buradan hareketle başvuru yapan girişimciler yasal itiraz haklarını kullandılar.

Dava konusu Ankara Anlaşması çerçevesinde başvuru yapmış 6 bin girişimci ile eş ve çocuklarını kapsıyordu.

________________

İLGİLİ HABER: Avukat Muhammet Çankıran Ankara Anlaşması’nda son durumu yorumladı
https://acikgazete.com/avukat-muhammet-cankiran-ankara-anlasmasinda-son-durumu-yorumladi/

 

 

2283310cookie-checkİtiraz Mahkemesi’nden Ankara Anlaşmalıların itirazına ret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.