It’s not Turkish Culture!

CHP li belediye başkanı tarafından Heykeltraş sayın Zafer Sarı’ ya yaptırılan ve  “bir erkeğin çıplak bir kadını belinden tutarak havaya kaldırdığı” tasvir edilen tartışma konusu heykelin aslında kendisi çok masum.Bir bardak suda fırtına kopartılmaya çalışılmış gibi.Ortada duran sanatsal yapıt ise hiç haketmediği bir niteleme ile aşağılanmış durumda.


Birazcık hafızalarımı yoklamak gerekirse,halkımız bu tür bir tartışmaya çok da yabancı değil.Geçmişte buna benzer bir Heykel tartışmasına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Gökçek “içine tükürerek” noktayı koymuştu.Gerekçe ise yine aynıydı;  “Türk gelenek görenek ve ahlak yapısına aykırı”.O dönem,ülkenin önde gelen sanat temsilcisi sayın Bedri Baykam ile Sayın Gökçek arasında sanat adına utanç verici tartışmalar yapmıştı.


Sayın Baykam özetle Başkana  -“ Ben sizinle böyle bir tartışmaya giremem çünkü sanattan hiç anlamıyorsunuz” demişti.Belkide bizim ülkemizin en büyük sanat sorunu budur.Bazı insanların, anlamadığı konular üzerine ahkam kesebiliyor olmasıdır.


Yine aynı ahlaka mugayyir gerekçe ile her yıl milyonlarca Turiste ev sahipliği yapan Antalyanın şirin Kemer ilçesinin bir kavşağına dikilmiş masum bir heykel nasibini almak üzere.Yabancı Turistlerin beğenisini kazanmış heykel nedense bazı Türk yerel idarecilerin yada siyasetcilerin veya bir grup insanın nefretini de kazanmış.Bu heykele bakan Türk halkının, ahlakının bozulacağı endişesine kapılmışlar.


Heykele dikkatle bakıldığında bir kaç sene oncesine kadar TV lerde her dakika gösterilen dondurma reklamındaki metal robot aşıklara da benzeyen bu figürün bu kadar etkili olabileceği kimsenin aklına gelmezdi süphesiz.


Tartışmanın boyutu o bölgedeki AKP li yöneticilerin gövde gösterisine dönüşmek üzere.Heykel kaldırıldığında büyük bir zafer havasının estirileceğini şimdiden görmek zor değil.


Tüm dünya genelinde çıplaklık ve cinselliğin tasvir edildiği heykeller,turistler tarafından çok ziyaret edilen bölgelere konur yada o bölgeler turistler tarafından çok ziyaret edilerek popüler mekan haline gelir.Sanatın evrenselliğinin bir başka tanımı ise budur.İtalya,Fransa,İspanya gibi ülkelerin yıllarboyu belirgin bir biçimde sanata öncülük yaptığını söylemek yersiz değildir.Yine Uzakdoğuda turistler tarafından ziyaret edilen bir çok tapınakta bu tür figurlere rastlamak mümkündür.


Bizde ise hadisenin sanatsal boyutu  tersine bir yol almış,sanatın kendisi malesef sorgulanmaktadır.


Şimdi ise malesef kurulacak komisyon tarafından Metal Heykelin Sanat yönü tartışılacak ve o kavşağa konulup konulmaması tekrar gözden geçirilecek.Eğer Heykel müstehcen bulunursa, sanatçısının emeği ve sanatseverlerin talepleri hiçe sayılarak hurdalığa atılacak, konu kapanacak ve sanat adına yapılabilecek en büyük katliam olarak tarihe geçeçektir.


Acaba böyle bir tartışma,hasretle üye olmaya uğraştığımız Avrupa Birliği içindeki ülkelerde yaşanırmıydı?


Bu noktada yüce Atatürk’ün sanatla ilgili yüce sözü aklımıza gelirmi bilemem ama ben yine de hatırlatmada bir sakınca görmüyorum:


-“Sanatsız kalmış bir milletin,hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”


___________


* [email protected]

702750cookie-checkIt’s not Turkish Culture!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.