Çizgilerle Ortadoğu savaşına hayır!

Don Quichotte’un internet sitesine her gün, Brezilya’dan İran’a, Ukrayna’dan Tayland’a kadar birçok ülkeden karikatür yağıyor. Dünyaca tanınmış karikatürcülerden Rene Bouschet, Crist, Patrick Pinter, Farhad, Seyran Caferli, Bira Dantas, Michel Kichka, Rıber Hansson, Cival Einstein, Daryl Cagle, Andrea Bersani, Julia Lischenko’nun da bulunduğu çok sayıda ve değişik ülkelerden karikatürcü, İsrail’in Lübnan’ı işgaline tepkilerini çizgileriyle yansıttı.


İnsanlık dışı drama çizgileriyle karşı çıkan karikatürcülerin yapıtları Don Quichotte sitesinin (www.donquichotte.at/Bugun) bölümündeki sanal galeride her gün sergileniyor. Katılımlarla daha da çoğalan ve zenginleşen serginin Eylül ayında İstanbul ve Stuttgart’ta da sergilenmesinin planlandığı açıklandı.


Konuyla ilgili derginin genel yayın yönetmeni ve çizeri Erdoğan Karayel şu bilgileri verdi:


“Don Quichotte, iki yıldan bu yana çesitli olumsuzluk ve sorunlara karşın, Avrupa ve dünyaya Türk mizahını tanıtmaya, dünya gündemini oluşturan önemli konuları ise sergileştirmeye yönelik çabalarını inatla sürdürüyor. Şimdiye değin AB ve Türkiye, Dünya Çizerlerinden Nazım Hikmet Portreleri, Bir Zamanlar New Orleans, Kuş Gribi, Hz. Muhammed karikatürlerine tepki karikatürleri konularındaki sergilerimizi değişik ülke ve şehirlerde başarıyla gerçekleştirdik. Amacımız, dünya olaylarını mizah yoluyla irdelemek ve bunları kitlelere gerek sanal, gerek galeri yoluyla sergilemek, konu üzerinde sağlıklı bir kamuoyu oluşturmak.”


“Dünya, şaşırtıcı biçimde Ortadoğu’da yaşanan trajediye seyirci kalmakta. Karikatürcüler, böyle bir şeyi asla kabul edemez” diyen Karayel şöyle devam etti:


“Sergilenen karikatürleri özellikle iki yüzlü davranan Avrupa ülkelerinin liderlerine ithaf ediyoruz. Avrupa İnsan Hakları gibi örgütlerin, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine gösterdikleri duyarlılığın bir benzerini Lübnan halkına, özellikle kadın ve çocuklarına  göstermesini beklerdik. Bu çerçevede, insan haklarını çigneyen, yaşam hakkını hiçe sayan en başta ABD ve yanlısı İsrail devletinin insanlık dışı operasyonlarını Dünya Karikatürcüleri adına şiddetle kınıyoruz. Çizgilerimizle yarattığımız bu görsel tepkilerin, ulaşabilen tüm gazete, dergi ve tv kuruluşlarında yayınlanmasını istiyoruz. Umarız biz karikatürcülerin bu çığlığı, gözlerini ve kulaklarını tüm gerçeklere kapayan dünya ülkelerinin liderlerine ve amacına ulaşır.”


Yaklaşık 1.500 dünya çizeriyle bağlantı halinde olan Don Quichotte dergisine internetten www.donquichotte.at adresinden ulaşabilir. Derginin internet sitesinde ayrıca yayınlanan sayıları, daha önce açılmış uluslararası sergileri, yarışma duyurularını, medyada yer alan haberleri ve fotoğrafları da izlenebilir.


691470cookie-checkÇizgilerle Ortadoğu savaşına hayır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.