Çizmeyi aşan Kürt liderlere karşı strateji

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak’taki Kürt liderlerin Türkiye karşıtı açıklamaları ve PKK’yı desteklemesi karşısında siyasi görüşme yapılabileceği sinyalini verdi.


Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Washington’da düzenlediği basın toplantısında Kuzey Irak’taki iki Kürt grubunun terör örgütü PKK’ya tam destek verdiğini söylemiş ve “Ben bunlarla asker olarak görüşmem, siyaseten kim görüşürse görüşsün” demişti.


Gül, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle görüşülmesinin bir bütünün parçası olduğunu belirterek, bunların polemik konusu yapılmamasını istedi. Irak’ın istikrara kavuşması gerektiğini belirten Gül, Türkiye’nin bu noktada gerekli görüşmeleri yapacağının mesajını verdi.


Gül şöyle konuştu:


 “Şüphesiz ki siyasi konular vardır, bunlar siyasi kararlar gerektirir. Diplomatik konular vardır, askeri konular vardır. Bunlar farklı farklı şeylerdir. Askerin konuşacağı konular vardır, askerin konuşması gereken yer vardır. Asker silahı ile zaten konuşur. Ama ondan önce tabii ki siyasetin yapacağı işler vardır. Hiç kimse silahı ile konuşmak istemez. Ama o noktaya gelmemek için de siyasetçinin, diplomatın yapacağı işler vardır. Dolayısıyla bunları farklı farklı şekilde yorumlamayın, bunların hepsi aslında aynı istikamettedir ve bunları bir bütünün parçası şeklinde alın. Yoksa bunlardan polemik çıkartılmaya çalışılırsa çok büyük yanlış yapılır.”


Kürt liderlerin Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate almamaları durumunda hükümetin Talabani ve Barzani ile siyasi olarak uyarı görüşmesi yapacağı eğer bir gelişme sağlanamazsa askeri hareketa kapı aralanacağı sanılıyor.

1039200cookie-checkÇizmeyi aşan Kürt liderlere karşı strateji

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.