Şizofren vatandaşa, kaçak muamelesi

Rau’nun kaçak göçmen muamelesi görmesi insan hakları derneklerini harekete geçirirken, ülkede kaçak göçmenlere kötü davranıldığı sorgulanmaya başlandı. 

Akıl sağlığı yerinde olmayan, Cornelia Rau, geçen yıl Mart ayında Kuzey Queensland’da Cape York’ta kırsal bir alanda Aborjinler tarafından bulunduğunda, Sydney’deki ailesi genç kadının ölmüş olduğunu sanıyor ve yas tutuyordu. Şizofreni olan Rau, Sydney’de tutulduğu Manly Hastanesi Psikolojik Tedavi Bölümünden kayıplara karışmıştı.

Göç İşleri Bakanlığı, Almanca ve biraz İngilizce konuşan sahipsiz ve kimliksiz kadının Eylül ayına kadar Queensland Kadınlar Cezaevinde tutulduğunu doğruladı. Kadın daha sonra yasa dışı göçmen olduğu kanaatine varılarak Baxter Gözetimevi’ne nakledildi.

Cornelia Rau bir zamanlar Qantas Havayollarında hostes olarak çalışmış, daha sonra hastalanmıştı. NSW Polisi Cornelia Rau’yu “kayıplar” listesine koymuş, ölüsü ya da dirisi aranıyordu. Geçen Kasım ayında genç kadının kaybolduğu ülke çapında duyurularak aranması çalışmalarına başlanmıştı.

AİLESİ MUTLU AMA ÜZGÜN

Rau’nun ailesi, kızlarının sağ olduğunu ve Güney Avustralya’da iltica başvuruları reddedilen mültecilerin kapatıldığı bir gözetimevinde olduğunu geçen hafta öğrendi.

Rau’nun kızkardeşi Sydneyli gazeteci Chris Rau, geçen hafta Pazartesi günü The Age Gazetesi’nde Almanca konuşan ve “Anna” adı verilen esrarengiz bir kadının Baxter Gözetimevi’nde tutulduğunu okuyunca gözetimevi yönetimi ile ilişkiye geçti. İlgililer Chris’e “Anna”nın bir fotoğrafını faksladılar. Chris, fakstan çıkan resmin kardeşine ait olduğunu görünce üzülsün mü, yoksa kardeşi yaşıyor diye sevinsin mi bilemediğini söyledi.

Cornelia Almanya’da doğmuş, 18 yaşında ailesi ile birlikte Avustralya’ya yerleşmişti. Talihsiz kadın son 10 ayını gözetimevinde geçirmişti. Cornelia Rau’nun ailesi, kızlarına ilşkin bütün bilgiler polisin elinde olmasına karşın; Göç İşleri Bakanlığı’nın Cornelia’nın kimliğini tesbit edememesine şaşırdıklarını söylüyor.

HÜCREYE KAPATTILAR

Cornelia Rau, Coen’de Aborjinlerin yaşadığı bir kamp yakınlarında yaşarken, genç kadının sağlığından kuşkulanan Aborjinler durumu Cains’te polise bildirdi. Queensland polisi genç kadının gerçek kimliğini sakladığını ileri sürdü. Kimliği tesbit edilememesi ve Almanca konuşması üzerine polis genç kadının ülkede yasadışı yollarla bulunan bir turist olduğuna karar verdi. Polis, kadını geçen yıl Nisan ayında Göç İşleri Bakanlığına teslim etti.

Rau, Eylül ayına kadar Queensland Kadınlar Cezaevi’nde tutuldu sonra da Baxter Gözetimevi’ne gönderildi. Rau, Baxter’de bir hafta tecrit hücresinde tutuldu. Mültecilerle Dayanışma Grubu’ndan Pamela Curr, Rau’nun daha sonra günde 18 saatini geçirdiği bir hücreye kapatıldığını söyledi.

Gözetimevi’ndeki diğer yasa dışı göçmenler, Rau’nun davranışlarındaki garipliği görünce kendilerini ziyaret edenlere durumu anlatarak yardım istediler. Almanya’nın Melbourne Konsolosluğu, kendilerine Cains’ten telefon geldiğini ve Almanca konuşan bir kadından bahsedildiğini ancak kimliğini tesbit edemediklerini açıkladı. Cornelia Rau, olayın ortaya çıkması üzerine geçen hafta Adelaide’de bir sinir hastalıkları merkezine transfer edildi.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Göç İşleri bakanı Amanda Vanstone, olayda bakanlık personelinin bir ihmali olmadığını ileri sürdü. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Vanstone, görevlilerin kadının kimliğini belirlemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi. Bakan, Rau’nun görevlilere Alman vatandaşı olduğunu ve Avustralya’da geçici vize ile bulunduğunu söylediğini kaydetti. Muhalefet, konuya ilişkin Senato soruşturması açılmasını istedi. Olay, gözetimevlerinde tutulanlara gösterilen muamele konusunda zaten var olan tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu.

FOTOĞRAF: Cornelia Rau, Rau

1098970cookie-checkŞizofren vatandaşa, kaçak muamelesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.