Jakartalı “Arabasız Gün”ün tadını çıkardı

GÜLSEREN TOZKOPARAN JORDAN / AÇIK GAZETE ENDONEZYA – Cakarta’da hafta bir gün, her Pazar sabahı öğlene kadar, en azından birkaç saat merkezdeki ana caddelere yayalar sahip olur.

Bisiklet dışında her türlü araca yasaklanan ve sonu Milli Anıt Monas’a kadar çıkan cadde ve sokaklarda yayalar özgürce yürür, koşar, bisiklete biner. Adeta şenlik havası  içinde birkaç saat geçirilir.

Geçtiğimiz Pazar günü gelenekleşmiş olan  “Arabasız Gün”de binlerce kişi bugünün tadını çıkarmak için sokaklara döküldü. Son zamanlarda sık rastlanan idolojik yürüşlerin aksine  halk, bu kez  birlik ve beraberlik mesaji vermek için ile Endonezya bayrağı renkleri kırmızı ve beyaz giysileriyle caddelere hakim olmuştu.

Arabasız Gün aynı zamanda Milli bir Festival Olan Karnaval Cinta NKRI ( Cumhuriyeti Sevin Karnavalı) ile çakışınca 17 bin kişi aynı amaç için bir araya gelmiş oldu. Etkinlik süresince Endonezya’nın çeşitli bölge ve şehirlerinden gelenler geleneksel, yöresel danslarını sundu.

Organizyon Koordinatörü Yayong Waryono etkinliğin ülkenin en belirgin niteliği olan  Bhinneka Tunggal Ika “Farklılıklar  içinde birlik”i temsil ederek Ulusal Ruhu yansıttığını vurguladı.

Ahok karşıtı yürüşlerden sonra geçtiğimiz hafta Guney Kalimantan Adası, Samarinda’da  bir kliseye yapılan  bombalı saldırı sonucu kilise önünde oynayan 2 çocuk hayatını kaybetmiş ve olay büyük üzüntü yaratmıştı.

Milletin birlik ve beraberlik içinde olduğu mesajını veren başka bir eylem de geçen hafta Başkan Joko Widodo ‘nun önderliğinde gerçekleştirildi.

Cakarta’nın Kuzeyindeki Ançol’da  bazı bakanlar ile birlikte Halkın Uleması Toplantısına katılan  Başkan Jokowi 10 bin kişi ile beraber namaz kılıp dua etti.

Ulusal Uyanış Partisi Sekreteri Muhaimin “Başkan Jokowi’nin birlik ve  beraberliği sağlamakta başarılı olması için güçlü olması gerekir. Hem onun hem de son günlerde Cakarta’nın son zamanlarda meydana gelen olaylarla başa çıkabilmesi ve güvenliği için dua ettik” dedi.

Endonezya’nın son günlerde hem içerden hem de dış güçler tarafından zorlandığını, bunları aşabilmek için  tüm partilerin el ele verek çalışması gerektiğinin de altını çizdi.

_____________

Gülseren Tozkoparan Jordan
22 Kasım 2016 Cakarta

2031530cookie-checkJakartalı “Arabasız Gün”ün tadını çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.