Japonları kıskandıran kiraz çiçekleri sizi çağırıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin kiraz bahçesi Isparta Uluborlu’da Nisan ayı ortasında başlayan görsel şölen, Sakura tutkunlarını bölgeye davet ediyor…
Isparta’nın kirazıyla ünlü Uluborlu ilçesinde baharla birlikte çiçeklenmeye başlayan binlerce dekar kiraz bahçesi, Nisan ayının sonuna doğru beyaz çiçekleriyle tüm ovayı kaplıyor. Japonlar için yeniden doğuşu simgeleyen ve adına festivaller düzenlenen kiraz çiçekleri kutsal sayılıyor. ‘Sakura’ adı verilen kiraz çiçeğinin izini süren Japonlar’ın, Isparta’nın kiraz bahçesi Uluborlu’daki bu görsel şöleni keşfetmeleri de uzun sürmedi. Geçtiğimiz yıllarda Sakura tutkunu Uzakdoğuluları ağırlayan Uluborlu, Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan zengin tarihi ve kültürel mirasıyla binlerce yıldır biriktirdiği sırlarını Yörük-Türkmen konukseverliğiyle gezginlerle paylaşmaya hazırlanıyor.
 
ULUBORLU’DA HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF YOLCULUĞU
Göller Bölgesi’nin kalbi konumundaki Isparta’nın Uluborlu ilçesi, binlerce yıllık tarihi geçmişin üzerinde yükselen anıtsal yapıları ve zengin doğal güzellikleriyle adeta sır dolu bir cennet. Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan kültür mirasına, Ortaçağ’ın önemli bir yerleşimi olan kenti yurt edinen Yörük-Türkmenlerin renkli yaşam kültürü de eklenince Uluborlu ve çevresi kentlerin karmaşasından yorulan gezginler için heyecan verici bir keşif yolculuğu sunuyor.
 
KİRAZ BAHÇELERİNİ KEŞFEDEN JAPONLAR ULUBORLU’DA
Torosların uzantısı olan Kapı Dağı’nın eteğindeki geniş ovada binlerce dekarlık alanda üretilen kirazlarıyla ünlenen ilçede Nisan ayının ortalarında başlayan görsel şölen, kiraz çiçeği tutkunu Japonları da bölgeye çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda kiraz çiçeklerini görmek için binlerce kilometre yolu kat eden Japonların da aralarında olduğu Uzakdoğulu gezginleri ağırlayan Uluborlu, Nisan’ın son haftası ile Mayıs’ın ilk haftasındaki Sakura zamanına hazırlanıyor.
 
TÜRKİYE’NİN SAKURA CENNETİ
Japon kültüründe baharı ve yeniden doğuşu simgeleyen Sakura, her yıl görkemli festivallere konu oluyor. Tam bir kiraz çiçeği tutkunu olan Japonlar, kısa ömürlü olan çiçeğin peşinden dünyayı dolaşıyor. On binlerce kiraz ağacının bulunduğu Uluborlu ve çevresi, fotoğraf, bisiklet-motosiklet, treking ve doğa tutkunları için benzersiz bir potansiyeli barındırıyor.
 
BELEDİYE BAŞKANI ÜNVERDİ: ‘BU GÜZELLİĞİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ’
Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Nisan sonunda tur organizasyonlarıyla kiraz çiçeklerini ve ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini görmeye gelecek olan grupların bulunduğunu belirterek, “Özellikle 25-30 Nisan tarihleri arasında görsel açıdan en etkileyici görünüme kavuşan kiraz bahçeleri, ovayı beyaz bir örtüyle kaplıyor. Biz bu güzelliği tüm halkımızla paylaşmak istiyoruz. Zengin tarihi ve kültürel mirasımız ve geleneksel lezzetlerimizle özel ilgi gruplarını ilçemize bekliyoruz” diye konuştu.
‘BANAK’ VE ‘KUYRUĞUSULU’ YEMEDEN DÖNMEYİN
Uluborlu’da konaklama olanağı bulunduğunu ancak bunun henüz ihtiyaca yanıt verecek kapasitede olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Ünverdi, ziyaretçilerin Isparta ve Eğirdir’deki konaklama tesislerinde geceleyip, günübirlik olarak da ilçeyi ziyaret edebileceklerini kaydetti. Uluborlu halkının oldukça konuksever olduğunun da altını çizen Ünverdi, “Banak adı verilen, et ve pide ile yapılan yerel bir lezzet olan yemeğimizin patentini aldık. Kuyruğusulu olarak adlandırılan bir çeşit yerel lezzetimiz olan böreğimiz de ilçemizdeki işletmelerde her zaman ziyaretçilerimizin beğenisine sunuluyor” dedi.
 
‘HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ’
Ünverdi, zengin bir tarih, doğa ve tarımsal üretimin iç içe geçtiği Uluborlu’da zengin bir turizm potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, bununla ilgili girişimlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
 
ULUBORLU KİRAZI AVRUPA’LININ VAZGEÇİLMEZİ
Antalya’ya 180, Isparta’ya ise 65 kilometre mesafede bulunan Uluborlu’da yaklaşık 50 yıldır üretimi yapılan kirazlar, kalitesi ve lezzetiyle ünlü. Haziran ayı sonlarına doğru yapılan kiraz hasadı ise en az kiraz çiçeği kadar zengin bir görsellik sunuyor. Büyük bölümü doğrudan yurt dışına satılan Uluborlu kirazı, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor. 500 yılı aşan tarihiyle Anadolu’nun en eski yağlı güreş organizasyonlarından birine de ev sahipliği yapan Uluborlu, koynundaki sırları gezi tutkunlarıyla paylaşmaya hazırlanıyor.
2069610cookie-checkJaponları kıskandıran kiraz çiçekleri sizi çağırıyor!
Önceki haberBakan olarak seçim çalışması yapması yasal değil!
Sonraki haberBu meyveler Türkiye için altın değerinde
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.