Japonya çekiyor, İtalya’nın eli kulağında

Koalisyona istekli olanların azalması, sadece savaşa değil; Amerika’ya verilen desteğin de azalması anlamına geliyor.

Görev süresinin dolmasına az bir süre kala Irak’taki askerlerinin çekilmesine karar veren Koizumi, televizyondan yayımlanan açıklamasında, Japon askerlerinin Irak’a 2004 yılı başlarında konuşlandırıldığını hatırlattı ve ülkenin tekrar yapılanmasına yardımcı olduklarını, askerlerin çekilmesinden sonra da insani yardımlarını sürdüreceklerini belirtti.
Koizumi, çekilme takvimine dair bir bilgi vermezken, Kyodo haber ajansı, Savunma Bakanı Fukuşiro Nugaka’nın, askerlerin derhal çekilmeleriyle ilgili talimatı verdiğini ileri sürdü.

Koizumi’nin, askerlerinin çekilmesine dair kararı halka duyurmadan önce koalisyon ortaklarıyla bir araya geldiği öğrenildi.

Koalisyonda yer alan Yeni Komeito Partisinin lideri Takenori Kanzaki, Koizumi’nin, “güvenlik sorumluluğunun Irak kuvvetlerine devredilmesi, Japon askerlerinin bölgeden güven içinde çekilebileceği anlamına geliyor” dediğini, Irak’taki son durum ve aldığı karar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Kanzaki, Koizumi’nin, Irak’taki Japon askerlerinin çekilmesi kararını, İngiltere ve Avustralya hükümetleriyle yaptığı görüşmeler neticesinde aldığını kaydetti.

Öte yandan, muhalefetteki Komünist Partinin lideri Kazuo Shii, Başbakan Koizumi’nin, Irak’taki hava operasyonlarını genişletme kararı aldığını ve bu bilginin Başbakan’ın kendisinden alındığını belirtti. Shii, “Koizumi bana, savunmaya dönük hava operasyonlarını genişletmeyi düşündüğünü söyledi” dedi.

-SAVUNMA BAKANI: ASKERLERİ ÇEKMEK BİRKAÇ HAFTA SÜRECEK

Japonya Savunma Bakanı Fukuşiro Nugaka, Japonya’nın Irak’taki 600 kadar askerini çekmenin birkaç hafta süreceğini söyledi. Nugaka, kesin takvimin belirlenmesi için, sürecin tamamını ve yapılacak harcamayı dikkate alacaklarını belirtti.

Japonya’nın, Irak’ın güneyinde 600 kadar askeri bulunuyor. Irak’a, insani yardım amacıyla 2004 yılı başlarında asker konuşlandıran Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük ve zorlu askeri görevi üstlenmişti. Irak’taki Japon ordusundan kayıp verilmemesine rağmen Koizumi, 3 sivil Japon’un Irak’ta direnişçiler tarafından rehin alınmasının ardından siyasi krizle karşı karşıya kalmıştı.

Japonya’nın, Irak’ın güneyindeki askerlerini, bölgedeki güvenliği sağlayan İngiltere ve Avustralya ile birlikte hareket ederek çekmesi bekleniyor.

İTALYA DA ÇEKİLECEK

İtalya’nın yeni Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, dün ABD Dışişleri Bakanı’yla yılsonunda Irak’tan ayrılma konusunu görüştü.

Bu da İtalya’nın Irak operasyonlarının, fiilen Eylül ayında bitmesi anlamına geliyor.

 


 

1130620cookie-checkJaponya çekiyor, İtalya’nın eli kulağında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.