Japonya: Çin’in askeri gücü korkutuyor

Raporda, Kuzey Kore’nin de büyük tehlike arzeden bir istikrarsızlık unsuru olduğu savunuldu.

İlgili HaberlerÇin ve Japonya ilişkilerini tamir edecekÇin, Japonya’yla üst düzey ilişkilerini kestiÇin’den Japonya’ya uyarıDevamı için tıklayın
İlgili KonularAsya Bakanlar Kurulu’nun onayı alan strateji raporu, Japonya’nın önümüzdeki 10 yıla ilişkin askeri politikalarına temel oluşturuyor.

Uzmanlara göre, Japonya savunma stratejisini Asya’da değişen dengelere göre yeniden şekillendiriyor.

Buna göre Çin kıyıları yakınlarındaki adalarda konuşlu birlikler takviye edilecek. Soğuk savaş yıllarında Rusya’dan gelebilecek bir saldırıya karşı Kuzey’de konumlandırılan askeri birliklerde ise indirime gidilecek.

Tank sayısı üçte bir oranında azaltılırken, denizaltı filosu genişletilecek savaş uçakları modernize edilecek.

Füzesavar sistemleri

Strateji raporunda Kuzey Kore’nin füze ve nükleer programıyla ilgili endişeler dile getiriliyor.

Bu nedenle, bir saldırı olasılığına karşı ülkenin farklı noktalarına Patriot füzesavar sistemlerinin kurulması, bu füzeleri havada vurabilecek savaş gemilerinin sayısının artırılması öngörülüyor.

Japonya’nın çok güçlü bir ordusu var. Ama Japon anayasası, ordunun saldırı değil savunma konumunda olmasını şart koşuyor.

BBC Tokyo muhabiri, “Yeni strateji Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndaki saldırganlığının ne unutulduğu ne de affedildiği Asya’da yakından izlenecek” diyor.

Eylül ayında, Doğu Çin denizinde, iki ülkenin de hak iddia ettiği adalar yakınında bir Çin balıkçı gemisine el konulması sonrasında Çin-Japonya ilişkileri gerilmişti. (BBC)

1271210cookie-checkJaponya: Çin’in askeri gücü korkutuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.