Japonya ve Çin korsanlara savaş açtı

Japonya Başbakanı Taro Aso, korsanlarla mücadele amacıyla Somali açıklarına savaş gemisi gönderilmesi için hazırlık yapılması talimatını verdi. 

Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, “Başbakan, gemi gönderme hazırlıklarına hızlı şekilde başlanmasını istedi” dedi. 

Japonya’nın, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma barışçı anayasası yüzünden kısıtlı askeri manevra imkanı bulunuyor. Zira anayasa, sadece Japon bandırası veya Japon vatandaşı taşıyan gemilerin donanma tarafından korunmasını öngörüyor. 

Kyodo ajansı, hükümetin ocak ayında “deniz polisi görevi” için talimat yayınlayacağını,Somali açıklarında devriye seferlerinin ise şubatta başlayacağını bildirdi. 

Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana karasuları dışında ilk kez “deniz polisi” operasyonu düzenleyecek. 

ÇİN SAVAŞ GEMİLERİ SOMALİ’YE HAREKET ETTİ 
 
Çin, Somali açıklarındaki korsanlıkla mücadele için 3 savaş gemisini yola çıkardı. 

Resmi haber ajansı, gemilerin bugün güneydeki Sanya adasından yola çıktığını duyurdu. Pekin’in ilk kez kendi karasularının dışındaki bir sorun için deniz misyonuna katıldığı belirtildi. 

Çin, BM Güvenlik Konseyinin korsanlıkla mücadele için ülkeleri kara ve hava saldırıları düzenlemeye yetkili kılmasının ardından salı günü korsanlarla mücadele misyonuna katılacağını bildirmişti. 

Somali açıklarında 40’dan fazla gemiyi kaçıran deniz korsanlarının bu yıl 30 milyon dolar fidye aldığı bildiriliyor. Somali’nin denizle kıyısı 3000 kilometreyi buluyor. 

1183940cookie-checkJaponya ve Çin korsanlara savaş açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.