Japonya’da Fukuşima nükleer felaketini çözmek için aranan genç kahraman bulundu

Japonya’da bitmek bilmeyen Fukuşima nükleer santral felaketi ve sonuçları tartışmasına yeni bir yüz daha katıldı.

Bu hafta kabinesinde revizyona giden Başbakan Şinzo Abe, 2011’de meydana gelen Fukuşima felaketi nedeniyle o zamandan beri “yangından koltuk” diye tabir edilen Çevre Bakanlığı’na, gençliği ve fotojenikliğiyle halk arasında popüler olan Şinjiro Koizumi’yi atadı.

Geleceğin Japonya Başbakanı gözüyle bakılan 38 yaşındaki yeni Çevre Bakanı Koizumi ateşli bir nükleer enerji karşıtı. Genç Bakan, Fukuşima’nın doğurduğu zehirli atık ve zorunlu göç sorunlarını çözüp, rüştünü ispatlamaya çalışacak.

Yüzbinlerce ton radyoaktif su ve evlerinden edilen insanlar
Resmi unvanı Çevre ve Nükleer Felaketleri Önleme Bakanı olan yeni Bakan Şinjiro Koizumi, işe başlamasının ikinci gününde bizzat Fukuşima eyaletini ziyaret ederek selefi Yoşiaki Harada’nın birkaç gün önce sarf ettiği, Daiichi Nükleer Santrali’nden kaynaklı radyoaktif suların Büyük Okyanus’a boşaltılabileceği ihtimali ile ilgili sözleri için özür diledi.

“Japonya’nın Çernobil’i” olarak nitelenen Fukuşima’da sekiz yıl önce meydana gelen şiddetli deprem ve tsunamide hasar gören nükleer santralin yarattığı çevre felaketi, o günden bu yana hala çözülemeyen iki acil soruna neden oldu: radyoaktif atık su ve yerel halkın maruz bırakıldığı zorunlu göç.

Kazadan hemen sonra soğutma için kullanılan suyun yeraltı sularıyla birleşmesi sonucu, şu an bir milyon tondan daha fazla radyoaktif atık su oluşmuş durumda.

Santrali işleten Tokyo Electric Company (Tepco), 2022’ye kadar bu suları depolamak için kullanılan bin tankta yer kalmayacağını söylüyor. Alınan önlemlerle şimdiye dek birikim, günlük 500 tondan 100 tona düşürülebilmiş olsa da tamamen durdurulması henüz mümkün olmadı. Ilgın Yorulmaz / Tokyo BBC

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49701525

2334730cookie-checkJaponya’da Fukuşima nükleer felaketini çözmek için aranan genç kahraman bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.