Japonya’dan K. Kore’ye karşı ABD’ye destek gemisi

Japonya en büyük savaş gemisini ABD’ye destek için gönderdi… Japonya, ordusunun faaliyetlerini kısıtlamasına yönelik yasaların esnetilmesinin ardından ilk defa en büyük savaş gemisini göreve çıkardı. Izumo adlı helikopter gemisi, ABD’li bir ikmal gemisine Japon karasularında eşlik etmek üzere görevlendirildi.

ABD’nin ikmal gemisi ise, Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye gönderdiğini açıkladığı Carl Vinson uçak gemisi grubu da dâhil olmak üzere bölgedeki gemilere yakıt takviyesi yapacak.

Bölgedeki gerilimin artması sonrasında Kuzey Kore, Carl Vinson’ı ve bir ABD denizaltısını batırmakla tehdit etmişti. Kuzey Kore ayrıca Pazar günü başarısız bir füze denemesi gerçekleştirmişti.

Tokyo’daki BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, Izumo’nun Japon donanmasının gururu olduğunu ve ülkenin diğer gemilerinden açık ara daha büyük olduğunu söylüyor. 249 metre uzunluğundaki Izumo 9 helikopter ve amfibik hücum botlar taşıyabiliyor.

Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sonrası hazırladığı anayasa, askeri gücün öz savunma dışında kullanılmasını yasaklıyordu. 2015’teki değişikliklerle Japonya’nın saldırıya uğrayan müttefiklerine yardım etmesine de “kolektif öz savunma” adı altında olanak tanınıyor. Abe hükümeti yeni yasaların ülkeyi sınır ötesinde gereksiz savaşlara sürükleyebileceği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Japonya, müttefiklerinin silahlarını ve ekipmanlarını koruyabilecek. Japonya’nın güvenliğine “önemli etkisi” olan durumlarda bulunan müttefiklere lojistik destek verilebilecek. Japonya ABD’ye yönelen Kuzey Kore füzelerini düşürebilecek. Gemiciliğe yönelik engellerin Japonya’nın varlığını tehdit etmesi durumunda aktif çatışma bölgeleri dahil olmak üzere mayın temizleme gibi faaliyetler yürütülebilecek.

Izumo’nun görevlendirilmesi ABD ile Japonya arasında gerçekleştirilen ortak tatbikatların ardından gerçekleşti. İngiltere, ABD ve Japon gemileriyle ortak bir tatbikat düzenlemek için Fransa da bir amfibik hücum botunu Cumartesi günü Japonya’nın güneyine göndermişti. Çin ise geçen hafta ikinci uçak gemisini denize indirdi.

2085500cookie-checkJaponya’dan K. Kore’ye karşı ABD’ye destek gemisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.