John’dan Memed’e mektup var…

Ross’un savaş karşıtı mektubu şöyle:


“Mexico City, Ağustos 2005


Sevgili Mehmet Tarhan


Beni tanımıyorsun Mehmet, ama ben senin dostunum. Çünkü senin yaşındayken, ben de savaşa ve militarizme hayır dedim. Vietnam savaşı daha yeni başlamıştı ve ben Amerikan ordusuna yazılmayı reddettim çünkü Vietnamlılar benim düşmanım değildi.


Bu yüzden birkaç yıl hapis yattım. Hapiste çok şey öğrendim. Fakirlerin nasıl cezaevlerini doldurduğunu ve zenginlerin nasıl serbest kaldığını öğrendim. Adaletin nasıl satın alındığını ve satıldığını öğrendim. Adalet olmadan barış olmayacağını da öğrendim.


Devletlerin savaşmamızı istediği savaşlar, bizim savaşlarımız değil. Onların savaşları açgözlülük ve kâr adına ve kendi isteklerini dünya halklarına dayatmak için yapılıyor. Bunlar emperyalist savaşlar.


Bizim savaşlarımız farklı. Biz adalet ve ekmek, toprak ve özgürlük kazanmak için mücadele ediyoruz. Burada Meksika’daki Zapatista Özgürlük Ordusu’ndan dostum Subcomandante Marcos’un dediği gibi, biz artık askerler olmaması için askeriz sadece.


Mehmet, hapisten çıktığım gün bir görevli beni ön kapıya kadar götürdü. Benim bir daha onun hapishanesine gelmemi istemiyordu. Çoğu zaman kötü muameleyi protesto etmiş ve mahkumları savaşa karşı örgütlemiştim. Bana ‘Ross” diye bağırdı, “hiçbir zaman bir mahkum olmayı öğrenemedin.’


Mehmet, hiçbir zaman bir mahkum olmayı öğrenmemelisin.


Hapisten çıktığında, beraber kahve içeceğiz.



Dayanışmayla,
JOHN ROSS”


___________
* *Gazeteci, yazar, şair ve direnişçi. Halen Meksika’da yaşayan John Ross, the Los Angeles Weekly ve San Francisco Bay Guardian gazetelerinin Latin Amerika muhabiri. Zapatistaların direnişine yakından tanıklık eden Ross, Zapatistalar’ın 2000 yılında Meksika başkanlık seçimleri sırasında başkente yaptığı yürüyüşe de katıldı.


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: AÇIK GAZETE’DEN… Üç yiğit adam


İLGİLİ HABER: Vicdani retçi Memed temyize gidiyor



 

1023860cookie-checkJohn’dan Memed’e mektup var…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.