JP Morgan: AKP yine iktidar olur

Türkiye seçim sürecine girince yabancı yatırım bankaları da 22 Temmuz’daki seçimlerden sonra ortaya çıkabilecek senaryolar üzerine yatırımcılarına öngörülerde bulunuyor. Önceki gün açıklanan Merrill Lynch’in anketinden sonra dün de dünyanın en önemli yatırım bankalarından JP Morgan Chase, Türkiye’de yatırımları bulunan ya da yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara yönelik bir seçim raporu yayınladı. JP Morgan Chase’e göre AKP yine tek başına iktidar olacak, Meclis’e 3 parti girecek.


Türk mali piyasalarında önemli bir çoğunluğa sahip olan yabancı yatırımcılar, seçim dönemine girilmesiyle portföylerini yeniden gözden geçirmeye başladılar. Pek çok yatırım bankası, çeşitli anketler ve raporlar yayınlayarak müşterilerine Türkiye’deki seçim sonrası olası senaryoları aktarmaya başladı bile. Bunun son örneği dün açıklanan JP Morgan Chase’in raporu oldu. 22 Temmuz sonrası siyasetteki şekillenmenin değerlendirildiği rapoda şu yorumlar dikkat çekti:



      – “AKP aleyhinde yapılan son gösteriler ve oluşan halk baskısı merkez sağ ve merkez solda seçim ittifakı ve çok uzun süredir beklenen birleşme hareketlerini hızlandırdı.
      – “Bu nedenle seçim sonuçlarını tahmin etmek çok daha zorlaştı. Hâlâ AKP’nin parlamentodaki salt çoğunluğunu koruyabileceği görüşünde olsak da üstünlüklerinin daha açık bir meydan okuma ile karşı karşıya olduğu da görülüyor.
      -“Son dönemdeki gelişmeler AKP’yi ne iyi ne de kötü etkileyecek. Yani değişim nötr olacak. Bir tarafta AKP’ye haksızlık yapıldığına yönelik algı, diğer tarafta ise AKP’nin kendi adayını cumhurbaşkanı seçtirememesi nedeniyle partinin zarar gören imajı var.
      – “Kısacası AKP’nin hâlâ yüzde 30 dolayında oy alabileceğini düşünüyoruz. Bu da 550 üyeli parlamentoda 280-300 sandalye alması anlamına geliyor.
      – “Yani AKP parlamentodaki salt çoğunluğunu koruyabilecek. Ancak seçim öncesi dönem artık daha büyük önem kazandı. Bu durum, hükümet harcamalarında önümüzdeki birkaç ay için gevşemeler görülme olasılığını yükseltiyor.
      -” İki merkez sol parti CHP ve DSP de ittifak kuruyor. Buna göre DSP seçimlere katılmayacak ve 20-50 arasında DSP adayı CHP listelerine girecek. Bu yeni ittifakın yüzde 15-17 dolayında oy almasını bekliyoruz.” – “DP, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde kurulan ve askeri darbe ile yıkılan merkez sağ partisinin adıydı. Bu nedenle DP adı özellikle yaşlı seçmenleri cezbedebilir. Son anketlere göre DYP’nin destek oranı yüzde 12, ANAP’ınki ise yüzde 3 dolayında seyrediyor. Yani yeni kurulan partinin oy potansiyeli yüzde 15-17 arasında olacak.
      – “Aşırı milliyetçi MHP, yeni politik ortamda en büyük kaybeden konumunda görülüyor. İttifaklar da gözönünde bulundurulursa, yüzde 10 barajının altında kalma tehlikeleri var.  (Milliyet)

1042570cookie-checkJP Morgan: AKP yine iktidar olur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.