K. Irak’ın petrol zenginliği sağlam mı?

“Ölümden Dolarlara: Irak’ın Kürtleri nasıl zengin oldu” başlıklı yazıda, Kuzey Irak’ın kendisini Orta Doğu’nun yeni ekonomik kaplanı olarak sunduğu ve ülkenin geri kalanına kıyasla bariz bir zenginlik içinde olduğu belirtiliyor.

Bölgenin zenginliğinin temelinde 50 ila 60 yabancı petrol şirketinin yatırımları olduğunu aktaran yazı, bu şirketlerin Irak’ın geri kalanında bulamadıkları şartları, güvenliği ve hükümet desteğini burada bulduklarını belirtiyor. Almanya, Fransa ve Türkiye gibi birçok ülke bölgede yatırım yapıyor.

Irak hükümetinin, kuzeydeki bu yabancı petrol yatırımlarına rağmen petrolü taşıyacakları boru hattı olmadığı için rahat olduklarını belirten yazar, ancak şimdi bölgesel hükümet ve Türkiye arasında imzalanan boru hattı anlaşması nedeniyle durumun değiştiğini yazıyor.

Cockburn “bu, yıllardır maruz kaldıkları savaş, etnik temizlik ve soykırımdan sonra, sayısı beş milyonu bulan Iraklı Kürtlere ilk defa ekonomik ve siyasi bağımsızlık verecek” yorumunu yaptı.

Yazar, ancak bununla birlikte Türkiye’nin Bağdat’la karşı karşıya gelmek istemeyebileceğini de vurgulayarak, “Kuzey Irak şimdilik cennet gibi görünse de etrafında yaşananlar düşünüldüğünde şiddetin çok uzak olmayabilir” diye yazdı.

Yazıda ayrıca bölgenin ekonomisinin ağırlıklı olarak petrole bağlı olduğu ve Irak’ın geri kalanında olduğu gibi birçok devlet kurumunda da yolsuzluk yaşandığı belirtildi.

Iraklı Kürtlerin ekonomik büyümenin heyecanına çabuk kapıldıkları uyarısını yapan yazar yazısını şöyle noktaladı:

“Kürtler Türkiye, İran ve Bağdat arasında denge kurmak için kumar oynuyor. Şimdiye kadar bunu başarıyla yaptılar ancak bu duruma fazla güveniyorlar.”

1375520cookie-checkK. Irak’ın petrol zenginliği sağlam mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.