“K. Isınma Türkiye’ye yarayacak”mış

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kara, küresel ısınmanın karbondioksit başta olmak üzere normalden fazla sera gazı salınımı nedeniyle oluştuğunu, bu nedenle tüm dünyada sıcaklık değerlerinin yükseldiğini belirtti.

Küresel ısınmanın, dünya genelinde zararlı etkiler oluşturabileceğini dile getiren Kara, ”Ancak küresel ısınma ülkemize çeşitli yararlar sağlayabilir” dedi.

Kara, küresel ısınmayla oluşacak yeni durumun Türkiye için, nereden geleceği tam olarak bilinemeyen önemli bir su döngüsü sağlayacağını, daha fazla yağmur ve kar yağacağını, bununla birlikte yeni su kaynakları ve pınarların oluşabileceğini ifade etti.

Bu yeni oluşumları iyi yönetebilmek için mutlaka, kapsamlı bir su yönetimi oluşturarak, suyun iyi bir şekilde kontrol edilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kara, ”Su yönetimindeki eksiklikleri gidermek, organizasyonu iyi kurmak lazım. Her ülke, her bölge, her şehir bu tedbirleri almalıdır” dedi.

Bu sürecin uzun yıllar alabileceğini anlatan Kara, ”Küresel ısınma geliyor, eyvah” şeklinde ah vah etmek yerine, bu durumu ülkenin lehine çevirecek tedbirlerin alınmasının şart olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kara, ”Yeşil dokunun artması için olmazsa olmaz şart, karbondioksittir. Küresel ısınmanın etkisiyle karbondioksit ve su döngüsü artacağı için Türkiye’de yeşil miktarı artacak” dedi.

Kara, ”Tarım kuşağı değişeceği için Anadolu’nun içlerinde, ekvatora yakın yerlerdeki gibi palm yağı üretimi yapılabilecek, muz üretimi Akdeniz’den iç bölgelere doğru taşınacak” şeklinde konuştu.

772630cookie-check“K. Isınma Türkiye’ye yarayacak”mış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.