‘K. Kore, nükleer de İran’dan ileri…’

 El Baradei, Alman “Der Spiegel” dergisine verdiği demeçte, dünyadaki birçok istihbarat uzmanının, İran’ın nükleer silah geliştirmek için 5 ila 10 yıla ihtiyacı olduğu görüşünde birleştiklerini ifade ederek, “Kuzey Kore, nükleer silahlar konusunda İran’dan çok daha ilerde. Orada kabus senaryosu gerçek oldu” şeklinde görüş belirtti.

Uluslararası camianın Kuzey Kore’yle müzakere masasına oturulması konusunda başarısız kaldığını ifade eden El Baradei, Kuzey Kore yönetimine karşı sert bir tutum takınılarak yanlış bir politika izlendiğini, bunun yerine uzlaşma sağlanması gerektiğini kaydetti.
 İran’a da çok iyi bir teklif yapıldığını ve Tahran yönetiminin bu teklifi kabul etmesini ümit ettiğini belirten Baradei, bölgedeki gerginliği de dikkate alarak, İran kriziyle ilgili olarak sabırlı davranılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ortadoğu’daki insanların, uluslararası camianın kendilerine değer vermediğini, sivil insanların öldürülmelerini de önemsemediğini düşündüklerini ifade eden Baradei, bölgedeki hükümetlerin milisleri kontrol edemediklerini, bu nedenle halklar arasındaki öfkenin de yayıldığını söyledi.

Baradei, bölgeye bir BM Barış Gücü gönderilmesini de tek çözüm yolu olarak gördüğünü belirterek, bölgede kan dökülmesinin bir an önce durdurulması, hızlı bir şekilde ateşkes sağlanması ve temel sorununun çözümünün geniş çaplı bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydetti.

1132660cookie-check‘K. Kore, nükleer de İran’dan ileri…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.