K.Kore roket denemesini kutluyor

Birçok ülke, bunun BM tarafından yasaklanan uzun menzilli füze teknolojisinin bir denemesi olduğunu söyleyerek kınamıştı.

Güney Kore, roketin düşen parçasını ele geçirdiklerini ve nasıl bir teknolojiye sahip olduğunu anlamak için inceleyeceklerini söyledi.

Roketin ilk kademesi Kore yarımadasının batısında düşmüştü. Güney Kore donanması düşen parçayı fırlatıldıktan kısa bir süre sonra bulduğunu açıkladı.

Bu, Kuzey Kore’nin uzaya uydu yerleştirmek için yaptığı ilk başarılı üç kademeli roket fırlatma denemesi. Kuzey Kore Cuma günü yaptığı açıklamada denemelere devam edeceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, roket atışının Pyongyang’ın 2006 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer testlerin ardından çıkarılan BM kararlarını ihlal ettiğini söyleyerek kınadı.

Kuzey Kore’nin nükleer başlık taşıyan uzun menzilli füze geliştirmeyi hedeflediğini söyleyen ABD, Güney Kore ve Japonya, yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.

Ancak Kuzey Kore’nin ana müttefiki Çin BM’nin “barışa vesile olacak” ve mevcut gerginlikleri arıtrmayacak bir tepki vermesi gerektiğini söylüyor.

Roket Çarşamba günü Kuzey Kore’nin batı sahilinde bir bölgeden fırlatıldı. Güney Kore roketin ilk aşamasının düştüğü yerde bir yakıt kutusu bulduğunu söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada bu parçanın analiz için yararlı olacağını söyledi.

Cuma günü Kuzey Kore KCNA haber ajansı Kim Jong-un’un daha fazla deneme yapılmasını istediğini duyurdu.

Kim, yaptığı açıklamada “Kuzey Kore içerde ve dışarda uzayı barışçıl amaçlarla kullanma hakkı konusunda sarsılmaz duruşunu gösterdi” dedi.

Bu arada ABD, Kuzey Kore’nin bu adımına nasıl karşılık vereceği ile ilgili BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile ve altılı görüşmelere devam ettiğini söyledi. (BBC)

1366570cookie-checkK.Kore roket denemesini kutluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.