K.Kore’den nükleer “kutsal savaş” tehdidi

Resmi haber ajansına göre Pyongyang “her an karşılık vermeye yönelik bir kutsal savaşı başlatmaya hazır olduklarını” söylüyor.

Washington ve Seul ise tatbikatın Kuzey Kore’yi saldırgan tutumundan caydırma amacı taşıdığını söylüyor.

Ancak tatbikatların savunma eğitiminden öteye geçtiğini savunan Kuzey Koreli bir sözcü, tatbikatlarda ‘gelişmiş silahların da kullanılacağını’ kaydetti.

Sözcü, ‘Bu, Kore Yarımadası’na ve bir bütün olarak Asya’ya yönelik bir tehdittir. Kuzey Kore’nin tutumu açık. ABD’den gelen askeri tehdide karşı fiziki bir tepki verilecektir’ diye konuştu.

Tatbikata, ABD uçak gemisi USS George Washington, 20 farklı savaş gemisi ve denizaltı ile 100 uçak ve 8 bin personel katılıyor.

Çin yönetimi de tatbikat planlarını eleştirmiş ve ‘bölgesel gerilimi yükseltecek adımlardan kaçınılması’ uyarısında bulunmuştu.

Geçen Mart ayında Güney Kore donanmasına ait bir geminin batırılması ardından taraflar arasındaki gerilim iyice yükselmiş durumda.

Güney Kore’ye ait Cheonan savaş gemisi iki Kore arasındaki tartışmalı deniz sınırı yakınlarında batmış ve 46 Güney Koreli denizci ölmüştü.

Gemiyi Kuzey Kore’nin batırdığı iddia ediliyor. Kuzey Kore yönetimi bu suçlamayı reddediyor.

Uluslararası bir soruşturma geminin Kuzey Kore tarafından batırıldığı sonucuna varmış, ancak kendi soruşturmasını yapmak isteyen Kuzey Kore bunu reddetmişti.

Pyongyang’ı ‘kışkırtıcı’ adımlar atmakla suçlayan ABD, bu ülkeye yönelik yeni ambargolar açıklamış durumda.

Bu arada Kuzey Koreli ve Amerikalı askeri yetkililer Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede, batan Güney Kore gemisiyle ilgili bir görüşme yaptı.

Güney Kore Haber Ajansı Yonhap, görüşmenin iki saat sürdüğünü bildirdi.

Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmazken, tarafların ileride yapılması planlanan daha üst düzey görüşmelerin ayrıntılarını ele aldığına inanılıyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Tatbikata ABD’nin USS George Washington uçak gemisi de katılacak

1252260cookie-checkK.Kore’den nükleer “kutsal savaş” tehdidi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.