Kağan Güner’den ‘My Guardian’ sergisi

Güner’in savaş karşıtı ‘London Against the War-Londra Savaşa Karşı’ başlıklı resim serisinden 4’ü geçen yıl Museum of London (Londra Müzesi) tarafından satın alınmıştı.


“193 Stoke Newington Church Street London N16 OUL” adresindeki Petit Coin Cafe, 15 Ocak günü başlayan sergi 1 Mart’a kadar açık kalacak ve sabah 9 -akşam 5 arası gezilebilecek.


Güner, son sergisinde yer alan çalışmalarının odağına İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian’ı koyduğunu söyledi.


Güner son sergisini şöyle anlattı:


“1984’de İngiltere’ye ilk geldiğim günün ertesi The Guardian almıştım. Kendi kendime İngilizceyi öğrenerek bu gazeteyi okuyacağımı söylediğimi hatırlıyorum. İngiltere’de iletişim tartışmalarına katkıda bulunarak, ‘göçmenlerin içinde yaşadığı ülke gazetelerini okurkenki duyguları nedir’ sorusunu sorgulamak istedim. Bir gazete okuru aynı zamanda içinde yaşadığı toplumla da ilişki kuruyor. Bizim açımızdan Türkiye’de ‘İngiltere haberi’ dış haberdi ama burada ulusal haber… Çalışmamda sergilenen çalışmalar, The Guardian sayfalarının beyaz boya ile kapatılmış ve üzerinde notlar iliştirilmiş halleri… Her sabah gazeteye baktığımızda dünyayı değiştirecek bir haber bekliyorum… Hala bekliyorum…”


“Bir göçmen olarak bu ülkedeki kişisel tarihimin The Guardian aracılığıyla dışa vurumudur…” diyen sanatçı, “Niye The Guardian” sorusunu da “Biz 80’lerde geldiğimizde Cumhuriyet okuruyduk. İngiltere’de The Guardian okuru olduk, İspanya’ya giden arkadaşlarımız El Pais, Fransa gidenler de Le Monde ya da Liberation okumayı tercih etti” diye yanıtladı.


KAĞAN GÜNER?


1963 İstanbul doğumlu. 1990 yılından beri çalışmalarını Londra’da sürdürüyor. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Endüstri Tasarımı bölümünde lisans eğitimini ve Londra Chelsea College of Art and Design – Public Art and Design Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamaladı. Halen öğretim görevlisi olarak çalıştığı University of London – School of Oriental and African Studies’da, Modern Türk Sanatı üzerine doktora çalışmasını sürdürüyor.


1993 yılında UNICEF Türkiye ulusal sanatçısı olarak seçildi. Merkezi Tokya’da bulunan UNESCO Asya ve Pasifik Kültür Merkezi başta olmak üzere uluslararası çocuk kitapları resimleme konkurlarında Türkiye’yi temsil etti ve ödüller kazandı. Londra’da basılmış 8 çocuk kitabı bulunuyor. Eserleri New York, Londra, Paris, Lizbon, Bratislava, Bologna, İstanbul, Tahran, Tokyo ve Seul gibi dünya başkentlerinde sergilenen Kağan Güner bugüne kadar Londra ve İstanbul’da üç kişisel sergi açtı.


Evli olan Güner’in kızı Cudana 18 ve oğlu Temmuz 4 yaşında.


FOTOĞRAF (Vehbi Koca çekti): Kağan Güner

809120cookie-checkKağan Güner’den ‘My Guardian’ sergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.