Kabine yoksa gelmem

İsrail’de 22 Ocak’ta düzenlenen genel seçimlerden bu yana yeni hükümet henüz kurulamadı. 120 üyeli parlamentodan güvenoyu alabilmek için 61 sandalye sayısına ulaşmaya çalışan Başbakan Benyamin Netanyahu’nun geniş tabanlı bir hükümet oluşturma çalışmaları devam ediyor.

Ana muhalefet partilerinin yanı sıra marjinal partilerin de katılımı için çaba gösteren Netanyahu, Cumhurbaşkanı Şimon Peres’ten aldığı 28 günlük yasal süreyi doldurdu. Netanyahu, Peres’e yeniden başvurarak 14 günlük bir ek süre daha aldı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, hükümetin kurulmasının gecikmesinde ana muhalefet partisi Yesh Atid’in ultraortodoks partilerin katılımı konusunda ayak sürümesi ana etken. Netanyahu’nun yeni hükümet için muhalefetle yaptığı görüşmeler devam ederken, 20 Mart’ta İsrail’i ziyaret edecek olan ABD Başkanı Barack Obama’nın, 16 Mart’a kadar hükümet kurulamazsa ziyaretini iptal edeceği bildirildi.

İsrail’de yayın yapan Kanal 10 televizyonunun haberine göre, Amerikalı yetkililer, Obama’nın İsrail’deki siyasal belirsizlikten çok rahatsız olduğunu belirtti. Yetkililer, belirsizlik sürer ve siyasal anlamda muhatap kabul edilecek bir kabine oluşturulmazsa, Obama’nın ziyaretini iptal edeceğini açıkladı. Obama’nın özellikle Filistin’le barış ve Suriye gibi konuları müzakere ederken karşısında kararlı bir kabine görmek istediği bildirildi. İsrail kanunlarına göre, Netanyahu kendisine tanınan 14 günlük ek süre içinde de hükümeti kuramazsa, Cumhurbaşkanı Peres yeni bir lideri görevlendirecek. Bu kişinin de kabineyi teşkil edememesi durumunda, ülke yeniden genel seçime gidecek.

1374960cookie-checkKabine yoksa gelmem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.