‘Kaddafi ayrılma mesajı gönderiyor’ iddiası

Fransa, Libyalı sivilleri korumak amacıyla Libya’ya, BM öncülüğünde ve NATO çerçevesinde saldırılar başlatılmasında önemli rol oynamıştı.

Fransa, Afrika, Orta DoğuLibya liderinin temsilcileriyle kurulan temasların, bir müzakere anlamına gelmediğini belirten Alain Juppé, “Bize elçiler geliyor ve ‘Kaddafi ayrılmaya hazır. Gelin bu konuyu konuşalım.’ diyorlar. Bu aşamada, bu tür temaslar oluyor ama henüz müzakere aşamasına geçilmiş değil.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı söz konusu elçilerin kimler olduğunu açıklamadı.

Fransa Maliye Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero ise, “Bu elçiler, Kaddafi adına geldiklerini söylüyorlar. Önemli olan nokta, bizim de kendilerine aynı mesajı göndermemiz ve bu konuda müttefiklerimizle yakın temas halinde olmaya devam etmemiz.” dedi.

Paris, bu açıklamaları, Fransız parlamentosunun dört aydır süren NATO hava saldırılarını ele aldığı bir sırada yaptı.

Başbakan François Fillon, parlamentoda yaptığı konuşmada “siyasi bir çözüm yolunun belirmeye başladığını” söyledi.

BBC’nin Paris muhabiri Hugh Schofield’e göre, verilen işaretlerin fazla abartılı olduğu ortaya çıksa bile, Libya harekatında başlıca aktörlerden olan Fransa, bir sonuca ulaşılması konusunda ilk sinyalleri veriyor olabilir.

Libya’daki isyancı güçler, ülkenin doğusunu ve batıdaki bazı kesimleri ele geçirmiş durumda olsalar da, Albay Kaddafi ve yandaşlarının mevzilendiği başkent Trablus’a doğru, fazlaca kararlı bir adım atabilmiş değiller.

Fransa ve diğer koalisyon ortakları, ülkedeki savaşın son bulması için Libya liderinin iktidarı bırakması gerektiğinde ısrar ediyorlar. (BBC)

1299300cookie-check‘Kaddafi ayrılma mesajı gönderiyor’ iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.