Kaddafi kaçtı mı?

Libya’nın en büyük ikinci kenti Bingazi’de başlayan ve çevre şehirlerle devam eden isyan Trablus’a da sıçradı.

AFP haber ajansı, Trablus’taki devlet televizyonunu talan eden göstericilerin, bazı karakol ve devlet binalarını da yaktığını belirtti. Olay yerinden bildiren Reuters muhabiri ise “itfaiyecilerin alev alev yanan bir hükümet binasını söndürmeye çalıştığını” söyledi. “Halk Sarayı” adı verilen binada meclis oturumlarının yapıldığı belirtildi.

Libya’da Muammer Kaddafi’nin emriyle isyanı bastırmak için harekete geçen özel komandolar ve yabancı paralı askerler protestoculara bıçaklar, otomatik tüfekler ve havan toplarıyla müdahale ederken, keskin nişancıların da göstericilerin üzerine ateş açtığı bildirildi.

İktidar karşıtı gösterilerin Perşembe gününden bu yana devam ettiği Libya’da güvenlik güçlerinin protestoculara sert müdahalesi sonucu en az 233 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün açıkladığı verilere göre, can kayıplarının büyük bölümü binlerce Türk vatandaşının da yaşadığı Bingazi kentinde gerçekleşti.

Öte yandan 42 yıldır iktidarda olan Kaddafi’nin dün gece gizlice Libya’dan kaçtığı da gelen iddialar arasında. Ancak bu iddia, devlet televizyonundan halka seslenen Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi tarafından yalanlandı. Seyfülislam Kaddafi, ordunun da tam desteğini alan babasının Libya’da olduğunu söyledi.

“LİBYA HALKI SEÇİM YAPMAK ZORUNDA”

Seyfülislam Kaddafi ayrıca, aralarında Bingazi’nin de bulunduğu kentlerde şiddetli çatışmalar meydana geldiğini ve isyancıların askerlerden silah ele geçirdiklerini belirterek, çatışmaları ülkenin birliğini yoketmek ve İslamcı bir cumhuriyet kurmak isteyen unsurların kışkırttığını ifade etti.

Yeni bir anayasa ve liberal kanunlar çıkarılacağı sözü veren Seyfülislam Kaddafi, halkın “yeni bir Libya” ile iç savaş arasında seçim yapması gerektiğini ifade etti.

TÜRKLER MAHSUR

Libya’da Kaddafi karşıtlarının başlattığı isyan büyürken, Ankara da bölgedeki Türklerin tahliyesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk vatandaşlarının Libya’dan tahliyesi için 4 uçak ve 2 geminin de gönderileceği öğrenildi.

Öte yandan Bingazi’de bekleyen Türk vatandaşların tahliye edilmesi için bu sabah erken saatlerde Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yapan bir THY uçağı, Libya’ya inmeden geri döndü. 337 Türk vatandaşını Türkiye’ye getirecek olan THY’nin TK-3996 sefer sayılı Boeing 777-300 tipi uçağına Libya Sivil Havacılık Kurumu tarafından iniş izni verilmediği bildirildi.

Libya’nın Bingazi kentine dün sabah özel izinle giden bir THY uçağı, akşam saat 18.00’de 7’si bebek 288 yolcusuyla Türkiye’ye dönmüştü. Böylece Libya’dan tahliye edilen Türklerin sayısı 581’e ulaşmıştı.

1281850cookie-checkKaddafi kaçtı mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.