Kaddafi’nin cadırında deve sütü içti

Görüşmeye Başbakan Erdoğan’a eşlik eden bakanlar da katıldı. Görüşmede Erdoğan ve bakanlara deve sütü ikram edildiği öğrenildi.

MAHMUDİ İLE ORTAK BASIN TOPLANTISI
Erdoğan, Kaddafi ile görüşmeden önce Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi Başbakanlık’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Dost ve kardeş ülke Libya’yı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra milletvekilleri ile 250’yi aşkın iş adamının refakat ettiğini söyledi.

Ziyaret vesilesiyle Libya ile Türkiye arasındaki tarihi ve köklü ikili ilişkiler ile uluslararası işbirliğine yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

”Dün sabah değerli kardeşim Bağdadi ile önce baş başa görüşmemiz oldu. Ardından, heyetler arası, çok çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Esasen ikili olan ilişkilerimizi daha ileri nasıl götürebiliriz bunun karşılıklı düşünce alışverişini yaptık. 2008 sonu itibariyle 1,4 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi bu yıl sonu itibariyle 2 milyar dolara ve 5 yıl içinde de nasıl 10 milyar dolara çıkarabiliriz bunun görüşmelerini yaptık.

Tabii her iki tarafta da bu hedeflere yönelik bir siyasi iradenin olduğunu görmek gerçekten beni çok çok mutlu etti.”

İKİLİ ANLAŞMALAR

İki ülke arasında 8 anlaşmanın imzalandığını belirten Erdoğan, gülerek, ”Bizde bir laf vardır yarı Türkçe yarı Arapça (et tekraru ahsen, velev kane yüz seksen)” dedi ve anlaşmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

”Dış ticaret ve müteahhitlik hizmetlerine yönelik teminat mektuplarına ilişkin mutabakat zaptı, gerçekten bu noktada değerli kardeşim Bağdadi’nin ileri sürdüğü teklif çok çok önemliydi ve yol açıcıydı. Yani bunu 3 kategoride gerçekleştirelim, birinci kategoride Ziraat Bankası, İş Bankası ve Libya Bankasının müşterek olarak sermayelerini 1 milyar dolara çıkarmalarını temin edelim… Ve bu onlardan gelecek teminat mektupları zaten ‘kabul’ dendi. İkinci kategoride Halk Bankası, Vakıfbank onlardan gelecek teminat mektupları üzerinde çalışalım dendi. Üçüncü kategoride ise özel sektör bankalarının Hazine, Maliye gibi devletin referansıyla vereceği teminat mektupları olsun ki bunları kabul edelim dedik.
İkincisi, Afrika’da ortak yatırımlarla ilgili bir mutabakat zaptı. Yani eğitim, sağlık, inşaat, ulaşım bir çok konularda. Üçüncüsü ortak tarım yatırımlarının güçlendirilmesi mutabakat zaptı. Bayramdan sonra süratle bunun adımlarını atma kararını verdik. Dördüncüsü tarımsal işbirliği mutabakat zaptı,beşincisi yatırım ajansları arasında işbirliği mutabakat zaptı, altıncı ulaştırma işbirliği protokolü, yedincisi yatırımların korunması ve teşviki anlaşması… Ve sonuncusu ki Kurban Bayramı’nda iki bayramı bir arada kutlayacağımız bir mutabakat o da vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması. Geçen Ramazanda Suriye ile böyle bir anlaşma imzaladık, Kurban Bayramın’da da Libya ile vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzalamış olduk.”

Bunun yanında bazı imzalanacak anlaşmaların da öngörüşmelerini yaptıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, çifte vergilendirmenin önlenmesi, yüksek düzeyli işbirliği konseyinin kurulması gibi konuların bunlar arasında olduğunu söyledi.
Türkiye ile Libya arasındaki toplam ticaret hacmi ve müteahhitlik gibi çeşitli alanlarda iş imkanlarının artırılması konularınında ziyaretin öncelikleri arasında olduğunu belirten Erdoğan, ayrıca ulaştırma, tarım ve bankacılık gibi çok çeşitli alanlarda da işbirliğini yaygınlaştırması gayreti içinde olunacağını ifade etti.

ERDOĞAN’I CESARETİNDEN DOLAYI KUTLUYORUM

Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi, ”Burada Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum, Arap bölgesiyle ilgili konularda ve özellikle Filistin konusunda, Araplar arasındaki entegrasyon ve Araplarla Türkiye arasındaki işbirliğine verdiği destek, önem ve cesaretten dolayı kutluyorum” dedi.

Mahmudi, şunları kaydetti:

”Özellikle Filistin konusuyla ilgili Somali problemi ve birlikte üyesi olduğumuz kuruluşlardaki hareket tarzında olduğu gibi, BM’nin yapısının değişmesiyle ilgili ve lider kardeşimin BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ele aldığı konuların gerçekleştirilmesinde atılacak adımlar konusunda anlaşmaya vardık. Veto hakkıyla ilgili ve BM’nin reformuyla ilgili.”
Libya Başbakanı Mahmudi, Libya ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinde tam bir mutabakat içerisinde bulunduklarını vurgulayarak, Libya tarafı olarak taahhüt ettikleri anlaşmalar konusunda ellerinden gelen bütün çabayı sarf edeceklerini söyledi.

BARIŞ HAKKANİYET İÇERİSİNDE OLMALI

Erdoğan, Libya’dan ayrılırken de Tripoli Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ”Libya Lideri Kaddafi’nin kendisini ikinci defa kabul etmesi”ne ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, dün Kaddafi ile 4 saatlik bir görüşme yaptıklarını ve gelinen noktayı gözden geçirdiklerini ifade etti. Erdoğan, ”Nihai durumu değerlendirdik. Zaten memnuniyetimiz de bu yüzden. Türkiye’ye ve bize verdiği önemi gösteriyor. Ev sahipliği için gerek şahsım, gerekse milletim adına teşekkür ettim. Şimdi farklı bir milat var. İnşallah iş adamlarımız bizi mahcup etmeyecek” diye konuştu.

Erdoğan, Kaddafi’yi Türkiye’ye davet ettiğini de hatırlatarak, ”Kendisi inşallah geleceğini söyledi” dedi.
Davos Zirvesi ile ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, ”İsterseniz onu bu işin içine karıştırmayalım. O konu kendi mecrasında akıyor. Bu konuda daha önce söylediklerimiz belli. Daha önce ‘Orta Doğu barışını arzu ediyoruz’ demiştik. Barış hakkaniyet içerisinde olmalı” ifadesini kullandı.

1224980cookie-checkKaddafi’nin cadırında deve sütü içti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.