Kaddafi’nin son sözü…

Libya’yı 42 yıl demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi dün memleketi Sirte’de, oğlu Mutassım’la birlikte öldürüldü. Kaddafi’nin ardından Libya’nın geleceği ve Ulusal Geçiş Konseyi’nin faaliyetleri tartışılmaya devam ederken, Kaddafi’nin linç edildiği anlarla ilgili yeni ayrıntılar gelmeye devam ediyor.

Kaddafi’nin ölmeden önce kendisine bağırarak saldıran muhaliflere, “Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu biliyor musunuz?” dediği ve Kaddafi’nin bu sözlerine bir muhalifin “Kapa çeneni köpek” diye karşılık verdiği ortaya çıktı.

KADDAFİ’NİN EŞİNDEN BM’YE ÇAĞRI
Kaddafi’nin karısı Safiye Kaddafi, BM’den kocasının ölümüyle ilgili soruşturma açmasını talep etti.

NATO KADDAFİ’Yİ HEDEF ALDIĞINDAN HABERSİZMİŞ
NATO, Sirte yakınlarında Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin konvoyunu hedef alırken araçlarda kimlerin bulunduğundan haberi olmadığını duyurdu. NATO’dan yapılan açıklamada, Kaddafi’nin sonunu hazırlayan hava saldırısıyla ilgili şu bilgiler verildi:

”Perşembe günü yerel saatle 08.30’da bir NATO savaş uçağı, Sirte yakınlarında manevra yapan, Kaddafi yandaşlarına ait yaklaşık 75 araçlık bir grubun parçası olan 11 askeri aracı vurdu. Bu zırhlı araçlar hızla Sirte’yi terk etmekteydi ve sivillere tehdit oluşturacak şekilde önemli miktarda silah ve cephane taşımaktaydı.

Tehdidi azaltmak için bir NATO savaş uçağının müdahalesiyle bir aracın imhası konvoyun dağılmasına ve birçok aracın yön değiştirerek etrafa dağılmalarına neden oldu.”

Bunun ardından tekrar toparlanan yaklaşık 20 araçlık bir konvoyun büyük bir hızla ilerlemeye devam ederek sivillere tehdit oluşturduğu ve devamında gelen ikinci hava saldırısında 10 civarında aracın imha edildiği aktarılan açıklamada, ”Saldırı zamanında NATO, Kaddafi’nin konvoyda olduğundan habersizdi.

NATO’nun müdahalesi, BM Güvenlik Konseyi yetkisine uygun şekilde sadece sivillere tehdidi azaltmak için yapıldı. NATO’nun fertleri hedef alma politikası yoktur” denildi.

NATO’nun daha sonra Kaddafi’nin konvoyda bulunduğundan ve bu saldırının muhtemelen onun ele geçirilmesine katkı sağladığından haberdar olduğu belirtilen açıklamada, hava saldırısının hangi ülke uçaklarınca gerçekleştirildiğinin ifşa edilmeyeceği kaydedildi.

Öte yandan NATO büyükelçilerinin katıldığı Kuzey Atlantik Konseyi, Libya operasyonunun sona erdirilmesini görüşmek için toplandı.

‘DİNİ KURALLAR UYARINCA GÖMÜLECEK’

Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi’nin dini kurallar uyarınca gömüleceğini belirtti, ancak yer konusunda bilgi vermedi. Kaddafi’nin cesedinin halen Misrata kentinde, eski pazar yerinde tutulduğu belirtiliyor.

BM’DEN SORUŞTURMA İSTEĞİ
Bu arada, BM İnsan Hakları ofisi, Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinin soruşturulmasını istedi. Açıklamada, “Kaddafi’nin nasıl öldüğü net değil. Bu konuda kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç duyulmaktadır” ifadeleri yer aldı.

1315500cookie-checkKaddafi’nin son sözü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.