Kadınlar adaleti sosyal medyada arıyor çünkü…

Türkiye’de kadınlar günlerdir sosyal medyada yaşadığı tacizleri paylaşarak sesini duyurmaya çalışıyor. Kadın örgütlerine göre yasal yolların tıkanması nedeniyle kadınlar, ifşa yoluna başvuruyor.

Türkiye’de sosyal medya, 8 Aralık’tan bu yana kadınların birçok taciz failini ifşa ettiği bir dayanışmaya sahne oluyor. “Leyla Salinger” isimli bir kadın kullanıcının, yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili attığı bir tweet, tacize uğrayan kadınların harekete geçmesine neden oldu. Edebiyat ve medya alanından pek çok kadın, ABD’den dünyaya yayılan “me too” (ben de) hareketine benzer bir şekilde taciz edildiklerini paylaşmaya başladı. Yapılan paylaşımlarda “Uykuların kaçsın ben ne zaman ifşa edileceğim diye!” ifadelerine yer verildi.

10 Aralık günü ise çok sayıda edebiyatçının yanı sıra Ankara’da yayınevi sahibi olan İbrahim Çolak’ın da taciz eylemleri ifşa edildi. Tacizi kabul ettiğine ilişkin beyanlarını Twitter üzerinden paylaşan Çolak, daha sonra intihar etti. Çolak’ın intiharı üzerine ise Leyla Salinger, sosyal medyada yüzlerce hesap tarafından hedef gösterildi.

57 kadın örgütünden destek

57 kadın örgütü, dün ortak bir açıklama yayınlayarak ifşa hareketine destek verdi ve sosyal medyada tacizleri açıklayan kadınlara yönelik başlayan saldırılara tepki gösterdi.

20 kadını taciz ettiği iddia edilen yazar Hasan Ali Toptaş ise önce özür diledi. Özür açıklamasını Hürriyet’ten Ece Çelik’e yapan Toptaş, Milliyet’e verdiği röportajda ise “Kadının beyanı esastır diye bir düstur olamaz, bu düsturun yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Kadın söylüyorsa doğrudur demek aklı, mantığı askıya almak olmaz mı?” diyerek kendini savundu.

Son olarak kadın hakları alanında haberleriyle bilinen gazeteci Melis Alphan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda 22 yaşındayken dedesinin arkadaşı bir gazeteci tarafından taciz edildiğini belirterek ”Açıklamak kolay sanıyorsunuz. 20 yıl geçti üzerinden, ilk yıllarda bırakın ifşa etmeyi, kendime bile unutturmak istiyordum. Sonra da dalgaya vurmaya başladım. Ben zamanla iyileştim ama yaranın izi kaldı” diye yazdı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI DW’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/kad%C4%B1nlar-adaleti-neden-sosyal-medyada-ar%C4%B1yor/a-55939855

2476180cookie-checkKadınlar adaleti sosyal medyada arıyor çünkü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.