Kadın şeften kadın besteciler şöleni

Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Ankara’da bir konser verecek olan Orkestra@Modern, kadın bestecilerin eserlerini seslendirecek. Ankara MEB Şüra Salonunda 8 Mart günü saat 20’de gerçekleştirilecek konseri, Türkiye’nin ilk kadın klasik batı müziği orkestra şefi İnci Özdil yönetecek.


Konserde Esra Kınıklı’nın Yankılar ( Echoes), Meliha Doğuduyal’ın Ikarus, Judith WEIR’in Piyano Konçertosu, Sıdıka Özdil’in Soprano ve Oda Orkestrası için Can Kuşu


(The Soul Bird), Perihan Önder-Ridder’in Yaylı Çalgılar Orkestrası için Müzik, Elena LANGER’ın Platch adlı eserleri seslendirilecek.


Konserden önce düzenlenecek, dinleyicilere açık ‘’1200’lerden Bugüne Kadın Besteciler ve Yaratıcılık’’ konulu söyleşiye gazeteci yazar Prof. Filiz Ali ve eserleri seslendirilecek kadın besteciler katılacak.


İLK TÜRK KADIN ORKESTRA ŞEFİ…


Türkiye’nin ilk kadın Orkestra şefi İnci Özdil, uluslararası başarılarının yanısıra, kurucusu olduğu Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın şefi olarak görevini sürdürüyor.


Devlet Senfoni Orkestrası kuran ilk kadın yönetici olma özelliğini de taşıyan Özdil, Modern Müzik ve Türk Bestecilerinin eserlerinin seslendirilmesine verdiği öncelik


nedeniyle, British Council ve Sevda-Cenap And Vakfı’nın himayelerinde Ankara’da yeni kurulan Orkestra@Modern’in 5 kurucu üyesinden birisi ve bu orkestranın da şefliğini yapıyor..


BESTECİLER VE ESERLERİ


N. ESRA KINIKLI: Halen D.E.Ü. Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümünde Prof. İ. Taviloğlu sınıfında sanatta yeterlik öğrencisi ve aynı kurumda araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Başlıca eseleri: Büyük Orkestra için Prelude (1995-BASSO), Büyük Orkestra için Suıt, Zirgüle (String Quartet), Psikenin Öğütleri (String Quartet,Flaute, Percussion,Kanun), Yankılar (Strings, Crystal Glasses, WoowdBlock, Flaute, Bass Clarinet)


MELİHA DOĞUDUYAL: Meliha Doğuduyal İstanbul M.S.Ü Devlet Konservatuarı piyano bölümünden mezun oldu. Bestelerinin çoğu farklı uluslardan tanınmış müzisyenler tarafından yorumlandı, kaydedildi. 1997’de ve 2001’de TRT adına Paris-Unesco Besteciler Rostrumuna Katıldı. Sanatçının ayrıca yurtiçi-yurtdışı çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış müzik üstüne yazıları bulunuyor.


JUDITH WEIR: Judith Weir İngiltere’nin geniş kapsamlı eserler yazan en verimli kompozitörlerinden birisi sayılıyor. John Tavener’la Londra’daki okulda, Cambridge Üniversitesi’nde Robin Holloway’le çalıştı. 6 yıl Glasgow Üniversitesi ile RSAMD (Kraliyet ıskoç Müzik-Drama Akademisi) gibi okullarda kompozisyon hocalığı yapmış bu arada Oxford Üniversitesi ile Princeton Üniversitesi Misafir Profesörlüğü görevlerini yürüttü. 1995-98 arası City of Birmingham Symphony Orchestra’nın ‘Kurum Kompozitörlüğü’nü, 1995-2000 yıllarında Londra Spitalfield Festivali’nin Artistik Direktörlüğü’nü yapan Judith, Critics’ Circle Award (1994), CBE (1995) ve Lincoln Center’in Stoeger ödülleri sahibi.
 
SIDIKA ÖZDİL: Ankara doğumlu olan Sıdıka Özdil Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano, kompozisyon ve şeflik eğitimi aldı. Kazandığı devlet bursuyla Kraliyet Müzik Akademisi’nde Paul Patterson ve Hans Werner Henze ile ileri kompozisyon çalışmaları yaptı. 1993 yılında Kültür Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle kardeşi İnci Özdil (Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi) ile Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nı kurmakla görevlendirildiklerinde, bir orkestra kurmuş olan en genç müzisyen sıfatını da almış oldular. Eserlerinin çoğu Arts Council of England, London Arts Council gibi kuruluşlarca desteklenen Sıdıka Özdil’in Facing Phaselis adlı eseri 2001 yılında Kraliyet Operası’nın siparişi üzerine bestelendi ve Uluslararası Konserler Serisi’nde Kraliyet Operası Solistleri tarafından seslendirildi.


Özdil, Modern müziğin ve Türk bestecilerinin eserlerinin Türkiye’de de seslendirilmelerini ve bu konuda eğitimin gerçekleştirilmesi amacıyla 29.Ekim.2003’te kurulan Orkestra@Modern ‘in 5 kurucu üyesidir.


PERİHAN ÖNDER-RIDDER: Mayıs-1960 doğumlu Perihan Önder-Ridder ilk önce ızmir Devlet Konservatuvarında daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarında Muammer Sun’un kompozisyon öğrencisi olmuş, Kemal İlerici ile de özel olarak çalışmıştı. 1987-91 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli yörelerinde AğIT araştırması yapan besteci 1993‘ten bu yana Almanya’nın Dortmund kentinde yaşamakta olup, Dortmund ve Essen Üniversitelerinde Müzik ve Türkçe öğretmenliği yapıyor.


Önder, 1983‘ten sonra daha soyutlaşan müzik dili ile ılhan Usmanbaş’ın etkisine girdiğini, İlerici’nin armonik yönteminin etkisinden sıyrıldığını belirtti.


ELENA LANGER: Elena Langer, 6 yaşında piyano’ya 12 yaşında kompozisyon yapmaya başladı. Müzikoloji ve piyano çalıştığı Gnessin Müzik Kolej’inden sonra Moskova Tchaikovsky Konservatuvarı’nda Prof. Yuri Vorontsov’la kompozisyon çalıştı. Orkestra, opera, koro, oda orkestraları ve solo eserlerden oluşan geniş yelpazedeki yapıtlarından iki Oda Operası, ‘Ariadne’ ve ‘The Girl of Sand’, Londra’daki Almedia Theatre’ın ‘Kurum Kompozitörlüğü’ne atandıktan sonra yazıldı.


Bunlardan Ariadne, Britten Festivali, Strauss ve Moskova Evedönüş Festivallerinde seslendirilirken Royal Academy of Music’in Priaulx Rainier Ödülü’ne layık görüldü.


Kendisine yapılan son siparişler; Bayerische Staatsoper (Münih) Oda Müziği Serisi için yapıt ve Genessis Vakfı’nın The Umbrella için ısmarladıkları oda operası…


İLGLİ HABER: ‘Emekçi’siz Dünya Kadınlar Günü eksik

1019430cookie-checkKadın şeften kadın besteciler şöleni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.