“Kadın haklarında daha alınacak çok yol var”

Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, Princess Alexandra Hall’da düzenlediği “Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Herkes İçin İlerleme” konulu bir konferansla kutladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Yakın Ertürk’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, eşi BTKD’nin Onursal Başkanı Bernev Alpogan, Elçi- Müsteşar Kerem Kıratlı, KKTC Londra Temsilcisi Kemal Köprülü’nün eşi Sevhal Köprülü, Başkonsolos Bahadır Kaleli, Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar, Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Önal, Konsolos Yardımcısı Gülçin Ökçin, İşçi Partili Belediye Meclis Üyesi Nilgün Canver, Uluslararası Kadınlar Federasyonu (FIWAL) Başkanı Neena Dugal, İTDF Başkanı Şener Sağlam, Bosna Hersek Cumhuriyeti Büyükelçiliği Sekreteri Jasmina Turayliç, Türkmen yazar Annakuly Nurmammedov ile çok sayıda konuk katıldı.

Londra’da töre cinayetine kurban giden Tülay Gören davasında da bilirkişi olarak katılan Prof. Dr. Ertürk, kadınların uzun ve zorlu çabanın bir sonucu olarak elde ettiği kazanımların kayda değer olduğunu, bu başarının kutlanması gerektigini söyledi.

“Dünya kadınlarının bir kısmı kadın hakları konusunda önemli kazanımlar elde etmesine rağmen tüm dünya kadınlarının eşit olarak bu haklara sahip oldugunu söylemek mümkün değil” diyen Prof. Dr. Ertürk, Kadın hakları konusunda standartları belirlemede BM’nin önemli bir rolü olduğunu belirtti.

“KADINLAR GÜVENDE DEĞİL”

Kadınların dünyanın hiç bir ülkesinde evinde, işyerinde ya da sokakta güvende olmadığını öne süren Prof. Dr. Ertürk, kadınların toplumda ve ülke yönetiminde hala hak ettikleri yeri elde edemediklerini belirtti.

Prof. Dr. Ertürk “Kadınlar eşit şartlar ve eşit fırsatlar için mücadeleye devam etmeleri gerekir. Kadın – erkek eşitligi sağlanabildiği ölçüde herkes için ilerleme mümkün olacaktır… Ne yazık ki bütün dünyada hala erkek hemoganyasına dayalı toplum anlayışı hâkim” dedi.

ONUR PLAKETİ VERİLDİ

Dinleyicilerin sorularını yanıtlamasının ardından Prof Ertürk’e, dernek adına Sefire Alpogan tarafından bir onur plaketi verildi.

Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Sefire Bernev Alpogan da, son yüzyılda kadın haklarında alınan yolu ve bu dönemde kadınların ev hayatından çıkarak profesyonel alanda da yer alma sürecini anlattı.

Konferansın kapanış konuşmasını yapan BTKD Başkanı Servet Hassan ise, “Prof Yakın Ertürk gibi Türk kadınını dünya çapında başarıyla temsil eden kadınlarımızla gurur duyuyoruz. İnsanlığın ilerleyebilmesi için kadınların eşit haklara sahip olması ve kadınların maruz kaldıgı ayrımcılığın son bulması gerekiyor. Bunun için verilecek mücadele belki bir yüzyıl daha sürecek ancak kadın hakları konusunda yılmak yok mücadeleye devam!” dedi.

830570cookie-check“Kadın haklarında daha alınacak çok yol var”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.