Kadın işçileri eşleri engelliyor

Sendikalaşan kadın işçiler, “Kocaları ya da aileleri yoluyla sendikadan istifa etmeleri için baskı görme”, “Kadının sendikayla işi olmaz gibi söylemlere muhatap olma”, “Hamile ya da çocukluların zorla mesaiye bırakılması” gibi engellerle karşılaşabiliyor.

Alınan bilgiye göre, sendika, Türkiye’de ve dünyada Kadın Emeği ve İstihdamı konulu bir rapor hazırladı.

Raporda, resmi sendikalaşma istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2009 Ocak ayı verilerine göre, işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 58,98 olduğuna işaret edilen raporda, oysa Türkiye’de toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısı ve toplam ücret ya da yevmiye karşılığı çalışan nüfus esas alınarak yapılan bir çalışmaya göre, 2007 itibariyle Türkiye’de sendikalaşma oranının yüzde 6.1’de kaldığı kaydedildi.

Kamuda çalışan sendikalı işçiler arasında kadınların oranı gerek bakanlık gerekse Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası verilerine göre, yaklaşık yüzde 10 düzeyinde olduğuna dikkat çekilen raporda, ”Özel sektörde de aynı oranın korunduğu varsayıldığında, Türkiye’de kadınların sendikalaşma oranının yaklaşık yüzde 3 olduğu söylenebilir. Oysa aynı yönteme göre erkeklerin sendikalaşma oranı yüzde 7,7’dir. Yani kadın emekçiler, erkeklere nazaran sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme olanağından daha az yararlanabilmektedir” denildi.

KADINLARIN SENDİKALAŞMASINI ENGELLEME YÖNTEMLERİ

Bir araştırmaya göre, Türkiye’de özellikle de özel sektörde işverenler işçilerin sendikalaşmalarını engellemek için en az 41 farklı yöntem kullanıldığına yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Bu yöntemlerin birçoğu hem kadın hem erkeklere yönelik olmakla birlikte, sadece kadın işçilere yönelik yöntemler de kullanılmaktadır. Bunların birkaçı, sendikalaşan kadın işçilere kocaları ya da aileleri yoluyla sendikadan istifa etmeleri için baskı yapma, mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kullanarak ‘kadının sendikayla işi olmaz’ gibi söylemlerle kadın işçileri sendikadan uzak tutmaya çalışma, hamile ya da çocuklu kadın işçileri, sendikadan istifa etmeleri için zorla mesaiye bırakma, çalışma saatlerini uzatma ve sendikalaşan kadın işçilere fiziksel veya sözlü cinsel tacizde bulunmadır.”

1075110cookie-checkKadın işçileri eşleri engelliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.