Kadınlar Açlık Grevinde

Sığınma başvurulaır süresince gözetim merkezlerinde cezaevini koşullarında tutulan sığınmacı kadınlar, uygulamaların insan ve sığınmacı haklarına aykırı olduğu için 5 Şubat’ta açlık grevi başlatmıştı.

5 Subat 2010 tarihinde seksen kadının başlattığı grevde şuan on kadın bulunuyor. Merkezin çalışanları tarafından “elebaşı” olarak saptanan beş kadın Holloway Kadın Cezaevine sevkedildi.

“ULUSLARARASI YASALAR UYGULANSIN”

Açlık grevindeki kadınlar gözetim evlerindeki insanlık dışı uygulamalara derhal son verilerek, çocuklu anneler ve ağır işkence ya da tecavüz görmüş kadınların derhal serbest bırakılmasını istiyor.

Eylemciler ayrıca İngiltere’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 28 Ocak 2010’da kabul ettiği şartları yerine getirmesini talep ediyor. Avrupa Konseyi sığınma başvurularında öncelikli olarak kefalet ya da imza atma karşılığı serbest dolaşım hakkı ya da sivil toplum kuruluşları, dini merkezler ve tanıdıklara kontrollü teslim gibi uygulamaların hayata geçirilmesini kabul etmişti.

EYLECİLERE DESTEK

Öte yandan “Yarl’s Wood Sığınmacı Dayanışma Grubu” 14 Mart Anneler Günü dolayısıyla cezaevi önünde “Sesli Gösteri” başlığında bir protesto eylemi düzenledi.

Yarl’s Wood’un çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis ve özel güvenlik görevlileri 50’ye yakın protestocuyu gözetim merkezine yaklaştırmamaya özen gösterdiler.

GÖSTERİDE CANLI TELEFON BAĞLANTISI

“Yarl’s Wood Sığınmacı Dayanışma Grubu” eylem sırasında Yarl’s Wood’da açlık grevindeki Zimbabweli Mary ile canlı telefon bağlantısı sağlayarak kadınların sesini duyurdu.

Mary, gözetim evinde 2 yıldır belirsizlik içinde bekleyen kadınlar olduğunu belirterek zaten ülkelerinden mağdur olarak gelmiş olan kadınların çocuklarıyla birlikte sığınma istedikleri İngiltere’de orta çağ şartlarında tutulduklarını söyledi. Güvenlik görevlilerince ırkçı muamele gördüklerini anlatan eylemci kadın, duyarlı toplumun desteğini istedi.

830410cookie-checkKadınlar Açlık Grevinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.