Kadınlar dikkat! ‘Oje kanser yapıyor”

Oje ve tırnak cilası yapımında kullanılan formaldehyde, toluene ve dibutyl phthalate DBP maddeler, oje imalatciları ile çevre ve sağlık örgütlerini karşı karşıya getirdi.


Dünya’nın önde gelen çevre ve sağlık örgütleri, yaptıkları araştırmada oje ve tırnak cilası yapımında kullanılan formaldehyde, toluene ve dibutyl phthalate DBP maddelerinin kansere yol açtığı ve doğum kusurlarına neden olduğu gerekçesiyle derhal yasaklanmasını istediler.


Aralarında Göğüs Kanseri Vakfı, Güvenli Kozmetik Kampanyası ve Dünya’da Kadının Sesi gibi önde gelen çevre ve sağlık örgütleri,oje imalatı yapan firmalara karşı kampanya başlattılar.


Konuya ilişkin bir açıklama yapan San Fransisko Göğüs Kanseri Vakfı yetkilileri, oje ve tırnak cilası yapiminda kullanilan phthalate DBP maddesinin vucuda ilaçtan daha farklı bir yoldan girdiğini, iç salgı bezlerine zarar vererek, üreme organlarının gelişmesine engel olduğunu söylüyorlar.


Göğüs Vakfı yetkilileri, phthalate DBP maddesinin kadınlarda göğüs kanseri riskini arttırdığını da önemle belirtiyorlar.   


Çevre ve sağlık örgütlerinin baskıları oje imalatı yapan firmalara geri adım attırdı… Oje üreticileri, kansere neden olan maddeleri içeren ürünlerini mağaza vitrinlerinden indirme kararı aldıklarını ve yeniden formüle edilmiş kansere neden olan maddeleri içermeyen yeni ürünlerin yakında mağaza vitrinlerinde yer alacağını söylüyorlar.


Öte yandan, Avrupa Birliği AB yetkilileri de, oje ve tırnak cilası yapımında kullanılan formaldehyde, toluene ve dibutyl phthalate DBP isimli maddelerin kanser ve doğum kusurlarına neden olduğu yönündeki bilgileri doğruluyorlar.


AB yetkilileri, formaldehyde, toluene ve dibutyl phthalate DBP  maddelerinin kullanımının bir sure önce alınan bir karar doğrultusunda yasaklandığını söylüyorlar.


 

722460cookie-checkKadınlar dikkat! ‘Oje kanser yapıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.