Kadınlar-Erkekler II

Kadınlara ve erkeklere ilişkin bazı şemalarımız vardır. Yani onları bazı kalıp özelliklerle tanımlarız ve bu tanımların doğru olduklarını kabul ederiz. Bunları doğrulayan örnekler az da olsa kadınlar böyle böyledir, erkekler ise şöyle şöyledir deriz. Bunlara inanınca da bir kez, artık aksini düşünmeyiz ve bunları görür bunları yaşarız.

Kadınlar ve erkekler kimi zaman birbirinin karşıtı özelliklerle tanımlanırlar:

Kadınlar nazik, anlayışlı ve hoşgörülüdürler. Erkekler kaba, sert ve acımasızdırlar.
Erkekler  cesur, mert ve dediğim dediktirler. Kadınlar ise korkak, kahpe ve ikna edilebilirdirler.

Kadınlar fedakar, sevecen ve duyguludurlar. Erkekler bencil, soğuk ve duygusuzdurlar.
Erkekler akıllı, bilgili ve kararlıdırlar. Kadınlar akılsız, cahil ve kararsızdırlar.


***

Bütün bu özellikler insan özellikleridir. Sadece kadına ya da sadece erkeğe özel değildirler. Oysa biz zaman zaman ya da sıklıkla bu özellikleri sadece bir gruba aitlermiş gibi değerlendiririz. Bir özellik bir grupta varsa diğerinde yokmuş gibi düşünürüz. Hata yaparız.

Bu hata kadınları ve erkekleri çoğu zaman karşı karşıya getirir. Sanki  düşmanmışlar gibi. Sanki birbirlerine karşı kendilerini savunmaları gerekir gibi. Bu karşı gibi olmak, düşmanmış gibi olmak sadece bireysel olarak değil grup olarak da yaşanır. Biz erkekler ya da biz kadınlar… Sen bize öyle diyemezsin… Bu bize yakışır mı?…

Oysa biz, hepimiz, kadınlar ve erkekler birarada ve yanyana ve gönül gönüle değil miyiz?

Biz değil miyiz, omuz omuza, el ele, diz dize, yanak yanağa, kucak kucağa, dudak dudağa, kol kola, kalp kalbe olan; sırt sırta, kafa kafaya veren; göz göze gelen. Biz değil miyiz bu şekilde mutlu olan, güçlü olan?

Peki  ne demek oluyor bütün bunlar? Dirsek atmalar, baş çevirmeler, yüz vermemeler, elinin tersini göstermeler, el işareti yapmalar, sırtını dönmeler, omuz atmalar, kafa koymalar, parmakla tehdit etmeler, ayak oyunları, kafa kola almalar, poposuna tekmeyi indirmeler?

Hiç yakışık alıyor mu?
İç içe olduğumuz, sırt sırta verdiğimiz halde, karşı karşıya gelmek hiç de yakışmıyor.

1088550cookie-checkKadınlar-Erkekler II

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.